Ga naar inhoud
  • 0

Tips voor het kopen van de beste airco


Alex

Vraag

Te warm in huis. Dan is een airco een handige oplossing. Er zijn verschillende soorten airco's. Een mobiele airco of een vaste airco. Welke is geschikt voor jou? In de video hieronder geven we een aantal tips. En je vindt hieronder nog meer informatie over airco systemen.

Hoe werkt het eigenlijk?

De warme lucht in de ruimte wordt door een airco naar binnen gezogen. De lucht komt vervolgens in het apparaat langs koelvloeistof. En deze afgekoelde lucht wordt dan met een ventilator de ruimte weer in geblazen. Tegelijkertijd werkt de airco als een luchtontvochtiger. Het vocht komt terecht in een watertank. En de afvoerslang begeleidt de warme lucht naar buiten.

Waar moet je op letten bij het aanschaffen van een airco?

  • Capaciteit van de airco - voordat je een airco koopt, kijk dan eerst goed naar hoe groot de ruimte is waar je de airco wilt plaatsen. Wil je de airco in meerdere ruimtes kunnen gebruiken, kies dan voor een airco die geschikt is voor de grootste ruimte. Bij het bepalen van de capaciteit moet je letten op de hoogte van de luchtverplaatsing. Je creëert meer koeling bij een hogere luchtverplaatsing per uur.
  • Vaste airco - een vaste airco bestaat uit een binnendeel en een buitendeel. Deze kun je aan de muur ophangen. Er zijn hierbij twee uitvoeringen. Wil je maar één ruimte koelen? Dan kies je voor een mono-split airco (single-split units). Deze hebben één binnendeel en kunnen dus maar 1 ruimte voorzien van koeling. De multi-split airco is bedoeld als je meerdere ruimtes wilt koelen. Deze bestaat dus uit meerdere binnendelen.
  • Airco zonder afvoerslang - als alle onderdelen in één apparaat zitten, spreek je van een monoblock airco. Er zit ook altijd een afvoerslang bij. De afvoerslang zal je bijvoorbeeld uit je raam moeten hangen. Wil je geen afvoerslang? Dan kies je voor een aircooler. Je kunt hier vooraf niet de temperatuur mee instellen, maar het zorgt wel voor koeling. Een aircooler werkt met water en dit zorgt daarom ook voor bevochtiging van de lucht. Dat kan prettig zijn voor als je gevoelig bent voor droge lucht.
  • Airco met ventilator - door de ventilator verplaats je de lucht en ontstaat er een prettige luchtstroom. De lucht wordt niet gekoeld en ontvochtigd.
  • Mobiele airco en makkelijk op te bergen - deze airco's kun je makkelijk verplaatsen en ergens opbergen.
  • Geluid van een airco - een airco kan best wat geluid maken. Let daarom op het geluidsniveau van de airco.
  • Energieverbruik van een airco - Controleer het energielabel om na te gaan hoe energiezuinig het apparaat is.

Handig om te weten. Zo wordt het koelvermogen bepaald

Het koelvermogen wordt aangeduid in Btu of Watt. Bij het aankopen van een airco is het handig om hier rekening mee te houden. Vaak wordt ook het aantal kubieke meter weergegeven. Om voor voldoende koeling te zorgen in de ruimte houd je 30 à 40 koelvermogen per kubieke meter aan. 1 Watt is gelijk aan 3,41 BTU.

Nog niet voldoende gelezen over airco's? Lees dan het hele artikel.

Heb jij nog tips of vragen over airco's? Start een nieuw topic of laat het hieronder weten.

Link naar reactie

0 antwoorden op deze vraag

Aanbevolen berichten

Er zijn nog geen antwoorden op deze vraag

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Antwoord op deze vraag...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...