Ga naar inhoud

Tips voor het kopen van de beste airco


Ga naar oplossing Opgelost door Alex,

Aanbevolen berichten

Te warm in huis. Dan is een airco een handige oplossing. Er zijn verschillende soorten airco's. Een mobiele airco of een vaste airco. Welke is geschikt voor jou? In de video hieronder geven we een aantal tips. En je vindt hieronder nog meer informatie over airco systemen.

Link naar reactie
 • 2 maanden later...
 • Oplossing

Hoe werkt het eigenlijk?

De warme lucht in de ruimte wordt door een airco naar binnen gezogen. De lucht komt vervolgens in het apparaat langs koelvloeistof. En deze afgekoelde lucht wordt dan met een ventilator de ruimte weer in geblazen. Tegelijkertijd werkt de airco als een luchtontvochtiger. Het vocht komt terecht in een watertank. En de afvoerslang begeleidt de warme lucht naar buiten.

Waar moet je op letten bij het aanschaffen van een airco?

 • Capaciteit van de airco - voordat je een airco koopt, kijk dan eerst goed naar hoe groot de ruimte is waar je de airco wilt plaatsen. Wil je de airco in meerdere ruimtes kunnen gebruiken, kies dan voor een airco die geschikt is voor de grootste ruimte. Bij het bepalen van de capaciteit moet je letten op de hoogte van de luchtverplaatsing. Je creëert meer koeling bij een hogere luchtverplaatsing per uur.
 • Vaste airco - een vaste airco bestaat uit een binnendeel en een buitendeel. Deze kun je aan de muur ophangen. Er zijn hierbij twee uitvoeringen. Wil je maar één ruimte koelen? Dan kies je voor een mono-split airco (single-split units). Deze hebben één binnendeel en kunnen dus maar 1 ruimte voorzien van koeling. De multi-split airco is bedoeld als je meerdere ruimtes wilt koelen. Deze bestaat dus uit meerdere binnendelen.
 • Airco zonder afvoerslang - als alle onderdelen in één apparaat zitten, spreek je van een monoblock airco. Er zit ook altijd een afvoerslang bij. De afvoerslang zal je bijvoorbeeld uit je raam moeten hangen. Wil je geen afvoerslang? Dan kies je voor een aircooler. Je kunt hier vooraf niet de temperatuur mee instellen, maar het zorgt wel voor koeling. Een aircooler werkt met water en dit zorgt daarom ook voor bevochtiging van de lucht. Dat kan prettig zijn voor als je gevoelig bent voor droge lucht.
 • Airco met ventilator - door de ventilator verplaats je de lucht en ontstaat er een prettige luchtstroom. De lucht wordt niet gekoeld en ontvochtigd.
 • Mobiele airco en makkelijk op te bergen - deze airco's kun je makkelijk verplaatsen en ergens opbergen.
 • Geluid van een airco - een airco kan best wat geluid maken. Let daarom op het geluidsniveau van de airco.
 • Energieverbruik van een airco - Controleer het energielabel om na te gaan hoe energiezuinig het apparaat is.

Handig om te weten. Zo wordt het koelvermogen bepaald

Het koelvermogen wordt aangeduid in Btu of Watt. Bij het aankopen van een airco is het handig om hier rekening mee te houden. Vaak wordt ook het aantal kubieke meter weergegeven. Om voor voldoende koeling te zorgen in de ruimte houd je 30 à 40 koelvermogen per kubieke meter aan. 1 Watt is gelijk aan 3,41 BTU.

Nog niet voldoende gelezen over airco's? Lees dan het hele artikel.

Heb jij nog tips of vragen over airco's? Start een nieuw topic of laat het hieronder weten.

 • Like 1
Link naar reactie
 • 2 maanden later...

Ik krijg veel vragen over geluidsoverlast.

Het blijkt dat de buitenunits star op een hoeklijn constructie worden bevestigd, die dan weer met keilbouten op de buitenmuur wordt vastgezet.

Dit geeft onnodige geluidsoverlast.
Dit is op te lossen door de unit op de juiste swingrubbers te monteren, die de compressor trillingen niet doorgeven aan de fundatie.

 • Thanks 1

Met vriendelijke groet,  

 

Lampje   Lampje-kl.jpg.24efe35bebc578de8497820696a9554d.jpg

Link naar reactie
 • 1 maand later...

Mijn tip wat betreft Airco’s, neem een vaste Airco met binnen en buiten unit, zijn wel duurder, maar koelen een stuk beter en zijn ook een stuk zuiniger in het verbruik dan mobiele airco’s.

Voordeel van een vaste Airco met binnen en buiten unit is ook dat je er in de winter mee kan verwarmen en dat is een stuk zuiniger dan met een CV ketel.

 

 • Like 1
 • Thanks 1

Airco Warmtepomp MHI SRC/SRK35ZS-W

Link naar reactie
Op 28-12-2021 om 20:20, Lampje zei:

Ik krijg veel vragen over geluidsoverlast.

Het blijkt dat de buitenunits star op een hoeklijn constructie worden bevestigd, die dan weer met keilbouten op de buitenmuur wordt vastgezet.

Dit geeft onnodige geluidsoverlast.
Dit is op te lossen door de unit op de juiste swingrubbers te monteren, die de compressor trillingen niet doorgeven aan de fundatie.

 

Een erkende STEK installateur zal een airco goed installeren en ook zo zorgen dat het geluid minimaal is. Een buiten unit aan de muur dient op speciale beugels te worden geplaatst, op deze beugels horen dan speciale rubbers/veren tussen de unit en de beugel zodat er geen geluidsoverdracht en trillingen worden doorgegeven.

 

 • Thanks 1

Airco Warmtepomp MHI SRC/SRK35ZS-W

Link naar reactie

@Lampje Tijdens onze zoektocht vorig jaar naar een goede niet te dure Airco installateur zaten er een paar kleine bedrijfjes bij die het heel goedkoop konden doen, maar geen certificaties hadden zoals STEK.

Daarom altijd verschillende offertes aanvragen en zelf controleren of ze wel aan de eisen voldoen, zo voorkom je later problemen.

 

aangepast door HereIsTom
 • Like 1

Airco Warmtepomp MHI SRC/SRK35ZS-W

Link naar reactie

Goede toevoegingen Lampje en HereisTom. Wij zien dat airco's aan steeds meer populariteit wint op Kieskeurig. Ik verwacht ook dat wij daar over enkele maanden nog meer aandacht aan gaan besteden. Met als belangrijkste doel, de juiste informatie verstrekken aan consumenten. Het onderwerp installateurs, type airco's, voor - en nadelen, binnen - en buitenunits etc. zullen we dan ook zeker meenemen.

Link naar reactie

Om een reactie te plaatsen, moet je eerst inloggen

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
 • Nieuwe aanmaken...