Ga naar inhoud

Hoe kies ik het juiste zonnepaneel?


Alex
Ga naar oplossing Opgelost door Alex,

Aanbevolen berichten

  • Oplossing

Er zijn heel veel verschillende merken en type zonnepanelen. Neem daarom bij het kiezen de volgende factoren in acht:

  • De efficiëntie - m.a.w. hoeveel energie genereert de het paneel per m2?
  • Let op de verwachte levensduur van het paneel
  • Kijk ook naar het uiterlijk van het paneel
  • Controleer de garantie
  • Hoe groot is de fabrikant - lees bijv. beschikbare reviews
Link naar reactie
  • Alex prikte dit topic vast
  • 2 maanden later...
Op 5-1-2022 om 16:55, Alex zei:

Voordat je zonnepanelen gaat kopen, is belangrijk om goed onderzoek te doen naar de mogelijkheden en wat voor jou interessant is. Hoe kies je het juiste zonnepaneel?

Wat het juiste zonnepaneel voor je is, ligt aan je wensen, je beschikbare ruimte en je budget. Heb je weinig oppervlakte in relatie tot je verbruik, dan verdient het aanbeveling panelen met hoge vermogens aan te schappen. Dat kan al tot 500WP. Je krijgt dan wel te maken met zwaardere panelen en grote afmetingen. Extra montagemateriaal (6 of 8 klemmen ipv 4 klemmen) is dan vaak ook gewenst. Heb je veel oppervlakte beschikbaar, dan kun je voor kleinere panelen met lagere vermogens kiezen. Heb je veel last van schaduw dan werden in het verleden vaak dunne film panelen geadviseerd. Die kom je niet zoveel meer tegen, maar ze worden nog wel eens 2e hands aangeboden. Laag vermogen, maar effectiever bij diffuus licht. Verder spelen kleur, fabrieksgaranties en opbrengstgaranties een rol. Het 'ideale' zonnepaneel, kan voor iedereen dus anders zijn. Begin bij inventarisatie beschikbare ruimte en schaduw gevende elementen uit de omgeving, gewenste stroomopbrengst (nu en in toekomst), gewenste kleur, gewenste garanties en eventueel beschikbaar budget. Afhankelijk van die wensen kan een ander paneel voor jou geschikt zijn. Vergelijk het met auto's, de 1 rijdt in een Lada, de ander een Opel, Mercedes, Ferrari, Rolls Royce. Op de snelweg mogen ze allemaal maximaal 100/120/130 km/uur rijden. De een heeft wat meer onderhoud nodig dan de ander. De duurste is niet altijd de beste. Vaak vind je de optimale in het middensegment en ook daar is weer veel variatie mogelijk. Volg ook je gevoel.

 

Link naar reactie

Zou je ook iets van de richtprijzen van de diverse systemen kunnen geven van bijv een dak wat soms schaduw heeft en bijv 5 of 10 panelen heeft?

En dan ook het verschil in prijzen tussen de "Lada; Peugeot en Mercedes"

Een Rolls Royce of Ferrari is niet interessant

Met vriendelijke groet,  

 

Lampje   Lampje-kl.jpg.24efe35bebc578de8497820696a9554d.jpg

Link naar reactie

Momenteel zijn de prijzen dusdanig in de lift, dat je bij afgeven indicaties je achteraf zelf in het been schiet. Ik zie voor kleine systemen al prijzen voorbij komen van € 1,50 tot € 2,00 per WP en daarboven. Hoe groter het systeem is, hoe goedkoper per WP. Daarnaast spelen zaken als wel/niet aanpassen meterkast, afstand bekabeling omvormer naar meterkast, plat dak, veldopstelling of schuin dak een rol. Bij schuin dak, de dakbedekking (damwandprofiel 0,7mm is goedkoopste, gehaakte dakpannen het duurste (ook meeste werk). Ook prijsbepalend is arbeid: besteed je volledig uit, kies je voor Doe Het Zelf pakket en wil je samen monteren? Zelf ben ik sterk voorstander van parallelsystemen (micro-omvormers of optimizers). Dat zorgt voor hogere stroomopbrengst, maar ook hogere brandveiligheid en beter inzicht (monitoring per paneel ipv per string). Het verschil in stroomopbrengst is vaak minimaal 10%. Bij schaduw kan dat oplopen tot meer dan 25%. Er wordt wel eens gesteld, dat je beter een goedkope stringomvormer met een extra paneel kan nemen. Kies je een extra paneel, dan wordt het prijsverschil met optimizers kleiner en de levensduur van de omvormer blijft korter. Kijk je naar levensduur panelen, dan is het rendement op je investering (kosten/baten) over 25 jaar, vaak hoger bij een duurder systeem met optimizers, dan een een goedkoop systeem met stringomvormers. Tot circa 10 panelen zijn micro-omvormers vaker goedkoper, daarboven systeem met optimizers. 

  • Like 2
Link naar reactie

Dank je wel voor het snelle antwoord.

Dan had ik nog een vraag:
Toen mijn huis gebouwd werd heeft men een loze elektrabuis van de meterkast naar zolder gebracht, omdat je zelf de keuze had, hoe je de warmwatervoorziening in wilde richten met een gas- of elektra boiler.

Is deze loze leiding bruikbaar voor de verbinding van de zonnepanelen naar de meterkast?

Met vriendelijke groet,  

 

Lampje   Lampje-kl.jpg.24efe35bebc578de8497820696a9554d.jpg

Link naar reactie

Tussen de meterkast en de zonnepanelen komt een omvormer, tenzij je micro-omvormers gebruikt. Die liggen in dat geval op het dak. Als er loze leiding ligt van meterkast naar zolder, dan kun je die benutten voor voedingskabel omvormer. Zelf geef ik er ook voorkeur aan om voor monitoring een utp kabel te gebruiken (ipv wifi antenne). 

Link naar reactie

UTP kabel zal moeilijk worden, Want die wordt dan wel heel erg lang.

Eerst van zolder naar beneden 3 etages door de standlijn en dan nog onder de vloer door, want mijn toegangspunt en de modem zitten nog ouderwets op de buitenmuur in de woonkamer.

En de meterkast zit 10 meter verderop aan de andere kant.
Hoe lang zou een UTP kabel mogen zijn? Ik heb geen flauw idee.

Met vriendelijke groet,  

 

Lampje   Lampje-kl.jpg.24efe35bebc578de8497820696a9554d.jpg

Link naar reactie

Utp kabel mag rustig 100m lang zijn. Dat is het probleem niet. Verleden week  bij een klant die geen bekabeling via trapgat wou zien, besloten via kruipruimte naar achtergevel en dan met utp kabel, aardkabel en voedingskabel omvormer achter regenpijp omhoog, dan achter dakgoot naar schuine dak achter dakpannen. Aardkabel direct naar montagemateriaal, voedingskabel en utp kabel samen met solarkabel naar omvormer op zolder. Ieder vraag is altijd maatwerk. Wil je detailbeoordeling/offerte, mag je ook mailen naar bonergie@gmail.com. Dan kan ik een ontwerp opbrengstverekening voor je maken,

Link naar reactie

Ik was van  mening dat zonnepanelen, gezien mijn leeftijd, economisch voor mij niet haalbaar zijn.

Maar door de huidige omstandigheden met de oorlog en we snel van het Russisch gas af moeten, laat ik mijn economische bezwaren varen en wil mijn steen bijdragen om het gebruik van gas te verminderen. Ongeacht of het economisch is vanuit mijn standpunt.

Met vriendelijke groet,  

 

Lampje   Lampje-kl.jpg.24efe35bebc578de8497820696a9554d.jpg

Link naar reactie
  • 3 maanden later...

Waar ga ik nu over mee praten?

Er is een klein jaartje terug een  specialist bij ons in huis geweest, en heeft alles kunnen vertellen over zonnepanelen.

Dit was iemand uit Friesland.

En heeft ons perfect  uitgelegd van hoe je het moet doen.

Nummer 1 = Zorg dat er geen andere partijen bij zijn betrokken.

Nummer  2 = Zelf voorzienend zijn (dus geheel voor je zelf)panelen op dak.

>>Oké, maar niemand die op afstand de zaak kan uitzetten om dat het stroomnet vol zit  & jij maar denken op een hele mooie zon & mooi weer denken, nou mijn paneeltjes op het dak  doen het wel goed hoor?

Zou dan maar snel gaan kijken of ze het niet uit hebben gezet.

En mocht je dan eindelijk terug kunnen leveren, krijg je ook nog eens nachttarief voor.

Mooi he?

Nummer 3 = Alles kost eurootjes. Maar dan voor je zelf, gezin enz.

Dit is gekoppeld aan je verbruik & aantal zonnepanelen.

Koop door  iemand die verstand heeft van zaken, een grote accu naarmate jullie verbruik, kan kosten tussen 6  aan wat zal ik zeggen 15000 euro, overdag al je stroom door zonnepanelen in de accu proppen & 's avonds als je het nodig hebt put je al je stroom uit de accu.

Mocht je daar over een gaan, stap als nog over op  jouw energie leverancier.

Wat niet vaak zal voor komen, mits de berekeningen goed zijn gemaakt.

Dan ben je pas energieneutraal.

Valt de stroom uit?

Nou nergens last van hoor.

Link naar reactie

Om een reactie te plaatsen, moet je eerst inloggen

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...