Ga naar inhoud

Access query


anoniem

Aanbevolen berichten

In een Access-database worden de vliegbewegingen van diverse vliegtuigen bijgehouden. In de database staat bijvoorbeeld 100x de J-001 en 55x de J-885 en ga zo maar door. Hoe krijg ik nu met een query het voor elkaar dat van elk vliegtuig J-001,...,J-885 het nieuwste record in de lijst komt te staan. M.a.w. van elk nummer moet alleen de nieuwste record zichtbaar zijn in de query.
Link naar reactie
Ik ga er even vanuit dat er ook een invoerdatum wordt bijgehouden. Heb je het niet met datum gedaan, maar wordt er wel een soort van recordID bijgehouden, dan vervang je in het hieronder staande voorbeeld de datum door het recordID. Maak de query en neem in ieder geval de vliegtuigen en datum op. Zorg dat je in de ontwerpmode staat en dat de werkbalk 'Tabelontwerp' ook in beeld is. (Als dat niet het geval is in het hoofdmenu Beeld -> Werkbalken -> Queryontwerp aanvinken). In de werkbalk Tabelontwerp het Sigmateken aanklikken (Als je er met de cursor lang over blijft hangen, verschijnt vanzelf een klein popupje met 'Totalen' ). Als je het hebt aangeklikt, verschijnt in het queryontwerp boven 'Sorteervolgorde' het rijtje 'Totaal' met in elk vakje 'Group By'. Klik in de cel onder de Datum en vervang 'Group By' door 'Max'. De Query laat nu van elk vliegtuig de laatste Datum zien, met eventueel andere velden die bij dat record horen.
Link naar reactie
Wanneer alleen de registratie en de datum in de query staan (zoals aangegeven) dan doet hij het wel goed. Als ik een ander veld toevoeg dan moet 'Group by' bij dit veld veranderd worden in 'Laatste'. Wel is het dan zo dat dit niet per definitie de cel hoeft te zijn van het record waar de hoogste datum in staat. De query uitbreiden met andere velden met de optie 'laatste' werkt dus alleen goed als de record met de hoogste/nieuwste datum het laatst toegevoegd is. Maar het belangrijkste is dat ik nu in een oogopslag kan zien wanneer een bepaald toestel voor het laatst is gezien. Een evt. locatie kan er dan, indien nodig, bijgezocht worden middels de complete tabel te raadplegen. [ Dit Bericht is bewerkt door: Richard78 op 2002-01-17 17:15 ]
Link naar reactie
Een dergelijke selectie kun je krijgen door een query door een query te laten filteren: - Maar een query aan die een bepaald vliegtuigtype uit de tabel filtert (met Like functie verwijzend naar formulier A bv., waarin je het vliegtuig kunt selecteren middels keuzelijst) - gebruik bovengenoemde query als bron voor een nieuwe query. Deze query geeft dan alleen alle resultaten van geselecteerd vliegtuigtype. Gebruik in deze query als criteria bij ID: laatste. Het laatste aangemaakte record van een bepaald vliegtuigtype wordt weergegeven. Indien je voorbeeldje wenst, geef je maar een mailtje.
Link naar reactie

Om een reactie te plaatsen, moet je eerst inloggen

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...