Ga naar inhoud

Simpele vraag


anoniem

Aanbevolen berichten

Anders dan in Windows, MacOS etc moet je Linux handmatig vertellen dat je een diskette cdrom etc wilt toevoegen aan het bestandssysteem. Dit heet mounten. Om een diskette te lezen geef je eerst het mountcommando Bijv.
code:
mount /mnt/floppy

/mnt/floppy is in dit geval de map vanwaaruit je de diskette kunt benaderen. Dit is een willekeurige map, die op elk Linux systeem op een andere plek staat, bijv. op /media/floppy of /floppy. Kijk in het bestand /etc/fstab op welke plek dit op jouw systeem is. Als je de diskette wilt verwijderen moet je eerst een unmount-commando uitvoeren om het floppy uit het bestandssysteem te verwijderen.
code:
umount /mnt/floppy

In KDE of Gnome kun je dit ook nog anders benaderen. plaats een diskette, en klik op je desktop op het pictogram van je diskettestation. De bestandsbeheerder wordt geopend en toont de inhoud van de diskette. Om de diskette te verwisselen, doe het volgende: klik met je rechtermuisknop op het pictogram, en kies voor de optie "afkoppelen (umounten)".

In KDE heb je dan nog een andere mogelijkheid: typ in de adresbalk van Konqueror of een andere KDE-applicatie deze tekst:

code:
floppy:/

et voila, de inhoud van je floppy wordt getoond. Zo kun je de floppies rechtstreeks benaderen vanuit KDE-applicaties om bestanden te openen/ op te slaan. Helaas werkt dit dus alleen met KDE-applicaties.

Nog een mogelijkheid: mtools! dit is een alternatief voor de bekende DOS-commando's. typ bijv. in een terminal

code:
mdir

om het commando "dir" op een floppy los te laten. De meeste DOS-commando's werken zo, door er een "m" voor te zetten (dus mformat, mdel, mcopy etc..)

Last but not Least, de comfortabele manier waarop je in windows/MacOS de flop benaderd werkt ook in Linux hoor, hiervoor moet je automount activeren en instellen...

Max

[This message has been edited by maximilaan (edited 05-01-2002).]

Link naar reactie

Om een reactie te plaatsen, moet je eerst inloggen

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...