Ga naar inhoud
  • 0

HD activiteit om de 10 seconden


anoniem

Vraag

Hallo, Sinds ik mijn nieuwe systeem met slackware 9.1 heb uitgerust heb ik het volgende verschijnsel. Ongeveer om de 10 seconden is er een kleine HD activiteit ... ook als de pc idle is. Het betreft een WD 250gb schijf met verschillende partities, de linux partitie is voorzien van reiserfs. Is dit een normaal verschijnsel ? Het lijkt op een swap activiteit, maar met 1024mb ram en geen zware processen lijkt me dit onwaarschijnlijk ? Waarom maakt deze hd dan na een bepaald interval steeds een korte schijfactiviteit ?
Link naar reactie

14 antwoorden op deze vraag

Aanbevolen berichten

  • 0
Het volgende kwam ik een tijdje terug in een forum tegen, misschien dat je er wat aan hebt? Seems that this is a known bug/problem with the new KDE 3.1, I suppose, altough I did run across a mail from someone using 7.3 and KDE 3.0.4 as well having the problem. The KDE team already have been alerted to the problem and issued this response: The interval settings have been moved from kdedrc (in your home directory ~/.kde/share/config to kdeglobals in the same place. Edit that file and add CheckSycoca=false and CheckUpdates=false under the [General] heading to either your kdedrc for KDE3.0 or kdeglobals if using KDE3.1. This worked for me! I killed kded process then restarted it. The 5 sec blink is gone now. Thanks for all that put a thought into this, hope this helps someone else experiencing the same.
Link naar reactie
  • 0
Tja, ten eerste draai ik bijna geen kde en m'n slackware current config is ook van een recentere kde voorzien. [code:1:e8dadb8f5b] top - 21:12:36 up 1:15, 2 users, load average: 0.00, 0.05, 0.09 Tasks: 53 total, 2 running, 50 sleeping, 1 stopped, 0 zombie Cpu(s): 1.0% us, 0.3% sy, 0.0% ni, 98.7% id, 0.0% wa, 0.0% hi, 0.0% si Mem: 1035916k total, 792788k used, 243128k free, 22936k buffers Swap: 1132572k total, 0k used, 1132572k free, 672320k cached [/code:1:e8dadb8f5b] Geen swap in gebruik, en 1% is de maximale cpu-load, meestal is deze 0.0 %. Momenteel heb ik firefox en xmms open staan. Ook als ik xmms en firefox afsluit en dus in een lege x omgeving (fluxbox) zit met een processor laod van 0.0% blijft de schijf activiteit. Terug naar een shell lijkt het verholpen te zijn. Volgens mij zijn er geen buitensporige log activiteiten actief, maar ik weet niet of ik dit kan uitsluiten.
Link naar reactie
  • 0
Na wat onderzoek ben ik er nog steeds niet 100% zeker van, maar het lijkt er op dat het met firefox heeft te maken. Fam o.i.d. heb ik niet draaien dus dat zal het niet zijn ... Ik ga nog wat experimenteren voor ik daadwerkelijk gegronde conclusies trek, maar het lijkt er op alsof firefox dit vreemde gedrag veroorzaakt. Zodra firefox wordt gestart beginnen de symtomen en na het afsluiten van firefox duurt het nog bijna 1 minuut alvoren de hd activiteit een normaal niveau heeft bereikt.
Link naar reactie
  • 0
[quote:a44196df02="Pinky & The Brain"]Voor mijn gerustheid : Kan het kwaad dat deze schijfactiviteit zo frequent plaatsvindt ? Zijn er meer mensen die dit welleens ervaren ?[/quote:a44196df02] Nee schijfactiviteit ken geen kwaad. Dat komt ondat de pc leest en schrijft naar de /tmp en de /var/log Bij mij is het iedere seconde dat de schijf wat leest of schrijft.
Link naar reactie
  • 0
[quote:634bb5d644="taco78"][quote:634bb5d644="Pinky & The Brain"]Voor mijn gerustheid : Kan het kwaad dat deze schijfactiviteit zo frequent plaatsvindt ? Zijn er meer mensen die dit welleens ervaren ?[/quote:634bb5d644] Nee schijfactiviteit ken geen kwaad. Dat komt ondat de pc leest en schrijft naar de /tmp en de /var/log Bij mij is het iedere seconde dat de schijf wat leest of schrijft.[/quote:634bb5d644] Kwaad kan het vast niet nee, maar ik heb mij ook wel eens afgevraagd hoe je het voor elkaar krijgt dat je de systeemschijf in een Linux PC in automagische slaapstand kunt krijgen als je de PC niet actief gebruikt. Het scheelt wel in geluidniveau. mijn tweede (data) schijf gaat wel netjes in slaapstand. Met hdparm kun je de slaaptimeout zetten, maar eigenlijk gebeurd er altijd wel iets met de schijf.
Link naar reactie
  • 0
[quote:7b80c2983a="taco78"]Wat het ook kan zijn is als je een Journaling FS zoals reiserfs gebruikt, dat die iets wegschrijft iedere 10 seconden. dat zou je met de reiser tool kunnen instellen.[/quote:7b80c2983a] Tja, ik maak wel gebruik van reiserFS, maar mijn vorige reiserFS systeem deze symptomen niet. Is dit tijdsinterval van essentieel belang of mag ik daar ook een minuut of meer van maken bij wijze van spreken ?
Link naar reactie
  • 0
Hoe langer de periode, hoe meer het journal kan afwijken van de "echte inhoud" van je filesystem. (tenminste, ik neem aan dat het journalling system eerst wijzigingen cached gedurende (in dit geval) 10 secs, en dan pas het journal bijwerkt). Langere periode houdt dus een (iets?) groter risico in igv spontane shutdown ofzo...
Link naar reactie

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Antwoord op deze vraag...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...