Ga naar inhoud
  • 0

Vraag over linux installatie


anoniem

Vraag

Hallo, Ik wou graag binnenkort linux installeren maar ik lees dat er nog aardig wat problemen kunnen ontstaan. Ik wil Mandrake 10.1 gaan installeren. Nu wil ik in windows met partition magic 8.0 eerst partities aanmaken. Ik wil deze maken op mijn *downloads* schijf van 200 gb maken maar deze is wel de slave van mijn windows hdd (zou dit problemen kunnen opleveren?). Verder heb ik gehoord dat je een swap partitie nodig heb van 2x het mbram en dat je 2x een ext3 partitie met een / en een /home nodig heb. Moeten deze partities (swap,/,/home) nou logical of primary? De vorige keer ging er namelijk iets mis waardoor ik heel windows opnieuw moest installeren. Bij voorbaat dank!
Link naar reactie

20 antwoorden op deze vraag

Aanbevolen berichten

  • 0
Ik neem aan dat je de [url=http://forum.computertotaal.nl/phpBB/viewtopic.php?t=64014]Linux FAQ[/url] op dit forum al hebt gelezen? Die slave schijf is in principe geen probleem, Linux houdt rekening met de eis van MS-software dat het de eerste partitie moet hebben. Een swap van 2x het RAM op je mobo is handig, maar het mag kleiner: als je 256MB RAM hebt mag je gewoon 256MB swap maken, hoewel 512MB natuurlijk vlotter werkt. Advies: heb je de ruimte, maak de swap-space dan 2x zo groot als je RAM geheugen. Formateren van de Linux partities kan Linux zelf het beste, dus laat dat door de installer doen. Zorg er wel voor dat je de juiste partities kiest! De /boot (als je die wilt hebben) en root partitie (root: "/") kunnen het best primary partities zijn, de rest kan prima op logical partities. Groet, M.V. Wesstein
Link naar reactie
  • 0
De downloadsschijf is neem ik aan de primary slave? Dan heet deze in het installatiemenu namelijk /dev/hdb. Je moet aangeven dat je Mandrake op deze schijf wilt installeren. Mandrake zal dan waarschijnlijk zelf een voorstel doen van de partitionering, inclusief het verkleinen van de huidige FAT32/NTFS partitie die op de downloadsschijf staat. Een andere optie is om in Partition Magic enkel de huidige partitie te resizen, zodat je vrije ruimte overhoudt. Die zal Mandrake waarschijnlijk automatisch kiezen om te installeren. Dus: - In Partition Magic op de downloadschijf de huidige partitie(s) verkleinen. Bijvoorbeeld van 200GB naar 160GB. De vrijgekomen 40GB gewoon onbenut laten staan en dan booten met de Mandrake CD. Als je problemen krijgt met je MBR boot je vanaf de Windows XP installatiecd en start je het commandoprompt. Daarin tik je 'fixmbr' en je kunt weer gewoon in Windows komen.
Link naar reactie
  • 0
Unallocated space, ofwel kale hardeschijf, niet gepartitioneerde ruimte, etc. Je moet even kijken of Mandrake nu tijdens de installatie zelf partities maakt in die ruimte. Dat zouden dan partities met namen als /dev/hdb2 /dev/hdb3 etc moeten zijn, ervan uitgaande dat je nog 1 andere partitie op die schijf hebt staan (de NTFS/FAT32-partitie ofwel /dev/hdb1).
Link naar reactie
  • 0
Weer geinstalleerd en geen succes :cry: Als hij klaar is start hij dus opnieuw op en dan zie je op gegeven moment dat schermpje waar de pc vraagt of je van cd wilt booten. Nou dat wil ik niet en dan gaat hij verder waardoor ik vervolgens dit krijg: 99 99 99 99 99 99 99 99 99 99 99 99 99 99 99 99 99 99 99 etc etc. Ook heb ik nu deze error in partition magic (had ik dus eerst ook) en moest ik mbrfix gebruiken. (klikbaar) [URL=http://img109.exs.cx/my.php?loc=img109&image=15fl.jpg][img:8c5e550f7f]http://img109.exs.cx/img109/3329/15fl.th.jpg[/img:8c5e550f7f][/URL] (klikbaar) [URL=http://img109.exs.cx/my.php?loc=img109&image=22wv.jpg][img:8c5e550f7f]http://img109.exs.cx/img109/2635/22wv.th.jpg[/img:8c5e550f7f][/URL]
Link naar reactie
  • 0
[quote:27cf97372c="Motig"]Weer geinstalleerd en geen succes (..) Ook heb ik nu deze error in partition magic[/quote:27cf97372c] Die error in PartitionMagic is een bekende. Die zou kunnen zijn veroorzaakt doordat een deel van de harde schijf is gepartitioneerd door PartitionMagic, en de rest automatisch door Mandrake partitioneringtools. Als je weer toegang wilt krijgen met partitionMagic tot deze hardeschijf, zou je de aangemaakte Linux partities en swap met [url=http://www.mecronome.de/xfdisk/index.php]xfdisk[/url] kunnen verwijderen. Om vervolgens met PartitionMagic een Linux partitie en swap aan te maken. Dat kan eventueel met behulp van de PartitionMagic wizard. Dan installeer je Mandrake opnieuw, zodat deze gebruik kan maken van de door PartitionMagic aangemaakte partities. Als bootloader kun je het beste kiezen voor GRUB, die je dan inderdaad in de MBR van de Primary Master harde schijf moet installeren.
Link naar reactie
  • 0
Uno momento: je gebruikt zelf al een bootloader of heb je het nu over de 'bootlijst' die Mandrake geinstalleerd heeft? Normaliter installeert Mandrake gewoon een bootloader, waarmee je direct naar Mandrake of naar Windows kunt booten. Het is overigens wel mogelijk om GNU/Linux aan bijvoorbeeld de Windows bootloader toe te voegen, maar dat wordt minder vaak gedaan.
Link naar reactie
  • 0
Dat zou dus niet moeten gebeuren. Het is heel normaal dat je de bootloader in het MBR van je primary master schijf zet als staat GNU/Linux zelf op een andere schijf. Er lijkt echter iets mis te gaan bij het installeren van GRUB (de bootloader). Als je de Mandrake schijf nu aan de primary master hangt, krijg je waarschijnlijk precies hetzelfde: 99 99 99 dus.
Link naar reactie
  • 0
[quote:26af92ce28="Motig"] ok, ik kies al de hele tijd voor lilo graph maar volgens mij als ik hem in hda doe krijg ik weer dat 99 99 gedoe..[/quote:26af92ce28] Over die foutmelding is er wellicht bruikbare info in [url=http://www.e-programmeur.nl/topic/39944/6c52ae9da7b295f0e89f544192f2b1c7]deze discussie.[/url]
Link naar reactie

Doe mee aan dit gesprek

Om te reageren, moet je eerst inloggen. Dit doe je door rechtsboven op inloggen te klikken.

Gast
Antwoord op deze vraag...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...