Ga naar inhoud
 • 0

Is Mandrake 10.0 een goede basis om linux te snappen?


anoniem

Vraag

Als je Linux wil leren is het dan verstandig om gelijk een besturingssysteem zoals Mandrake 10.0 op je pc installeren of kan je beter een cd laad systeem zoals Knoppix handiger.. :roll: Of kan je beter een cursus volgen en dan een laptop mee krijgen mocht er wat fout gaan dan zijn je eigen bestanden nog in veiligheid..?? :-?
Link naar reactie
 • Antwoorden 51
 • Aangemaakt
 • Laatste reactie

Beste reacties voor deze vraag

Aanbevolen berichten

 • 0
Tja als je toch kan kiezen dan zou ik voor optie 3 gaan.... de cursus met de laptop. Overgens....IMHO... Distro's als Redhat, Fedora, Mandrake Suse e.d. zijn prima distro's om linux te gebruiken..... wil je het leren.... dan ben beter af met distro's als debian slackware gentoo of zelfs lfs
Link naar reactie
 • 0
Ligt voor een groot deel aan jezelf denk ik :wink: Mensen die al 200 jaar met windows werken maken moeilijker de overstap dan mensen die nog niets hebben. Of je een beetje kunt doorzetten en niet na een tegenslag afhaakt. En of je flexibeler kunt denken dan met MS producten. Mandrake heeft overigens wel een prima Nederlandse ondersteuning :P Succes met je keuze
Link naar reactie
 • 0
Als je GNU/Linux echt wilt leren zou ik een disitro als Slackware installeren. Mijn ervaring is dat je van Slackware uiteindelijk enorm veel leert, maar dat je toch snel een bruikbaar systeem kunt opzetten. Niets is vervelender namelijk dan uren 'leren' zonder resultaat te zien (dat heb je als je direct zou beginnen met LFS vrees ik). Je kunt gewoon twee partities aanmaken voor Slackware (een root en een swap) op je huidige hardeschijf. In principe kan er weinig misgaan (na het partitioneren dan), maar als je toch wat angstig bent dat je data verliest kun je ook gewoon een 2e hardeschijfje in je PC zetten (kan een klein 2e hands dingetje zijn van een GB of 8 bijvoorbeeld).
Link naar reactie
 • 0
Tja, Mandrake is prima als eerste distributie. Ook als je het echt wilt leren. Daar is echt geen slackware bij nodig. bovendien als je slackware leert, in hoeverre is die kennis dan bruikbaar bij andere linuces ?? een SysV distributie werkt enorm af namelijk. Het positieve van een "veilige" distributie zoals SuSe, Fedora of Mandrake is dat meteen alles werkt. Naderhand kun je rustig onder de kap gaan kijken. De meeste mensen willen niet uren lang kloten voordat ze uberhaupt iets zien. Het is wel aan te raden niet aan de wizzard progjes te zitten als je wat wilt leren. Dit is wel een vereiste uiteraard.
Link naar reactie
 • 0
[quote:1a4cd92303="ThaOdie"]Als je Linux wil leren is het dan verstandig om gelijk een besturingssysteem zoals Mandrake 10.0 op je pc installeren of kan je beter een cd laad systeem zoals Knoppix handiger.. :roll: Of kan je beter een cursus volgen en dan een laptop mee krijgen mocht er wat fout gaan dan zijn je eigen bestanden nog in veiligheid..?? :-?[/quote:1a4cd92303] Tuesday June 01, 2004 A Windows user's guide to getting started with Linux http://os.newsforge.com/os/04/05/24/143250.shtml?tid=2&tid=82&tid=94 :wink:
Link naar reactie
 • 0
[quote:ea25afadd3="KayJay"]Het is wel aan te raden niet aan de wizzard progjes te zitten als je wat wilt leren. Dit is wel een vereiste uiteraard.[/quote:ea25afadd3] Tuurlijk...... Ach u wilt leren fietsen....... dan heb ik hier een aardig modeletje voor u...... die zij wieltjes raden wij u aan niet te gebruiken.
Link naar reactie
 • 0
[quote:8fcd215f67="Bilbo"] Tuurlijk...... Ach u wilt leren fietsen....... dan heb ik hier een aardig modeletje voor u...... die zij wieltjes raden wij u aan niet te gebruiken.[/quote:8fcd215f67] sommige mensen zijn goed in het verzinnen van niet passende/vergelijkbare metaforen. Mischien moet je eerst die zijwieltjes gebruiken om rustig te leren fietsen alvorens je ze één voor één van je fiest sloopt ?
Link naar reactie
 • 0
Zijwieltjes fietsen zo lekker en o wat is het verleidelijk om er lekker mee te blijven fietsen, is het niet? De topicstarter wil graag GNU/Linux leren en nergens leer je sneller van dan door te vallen en weer op te staan: zonder zijwieltjes dus. Met Slackware ben je geen uren aan het kloten voor je resultaat ziet. Het biedt juist een hele goede balans tussen zelf kloten (en daarmee leren) en eenvoud. Als je je de polls van populaire desktop distro's nog kunt herinneren dan weet je dat Slackware daar gedeeld tweede stond ver boven Mandrake. Dat werd mede veroorzaakt doordat veel beginners juist voor Slackware kozen en allemaal kwamen ze eruit.
Link naar reactie
 • 0
[quote:1c5cfcfaf6="Marcel de Reus"]Zijwieltjes fietsen zo lekker en o wat is het verleidelijk om er lekker mee te blijven fietsen, is het niet? [/quote:1c5cfcfaf6] Ik weet niet of jij nog met zijwieltjes fiets, maar ik was blij dat ik van ze af was als kind zijnde. Echter kon ik me toen wel redden en mij van a naar b verplaatsen, om vervolgens rustig te orienteren hoe ik eerst met 1 wieltje kon rijden om vervolgens ze allebei eraf te halen. Uiteraard heb jij nooit zijwieltjes gebruikt als kind. [quote:1c5cfcfaf6] De topicstarter wil graag GNU/Linux leren en nergens leer je sneller van dan door te vallen en weer op te staan: zonder zijwieltjes dus. [/quote:1c5cfcfaf6] De vraag is of je snel wilt leren en veel tijd moet spenderen en eerst veel dingen zelf moet doen om uberhaupt (in de niet kenners ogen) een draaiend systeem te krijgen. Ok sommige mensen willen dat of zetten door.. prima dan voldoet Slackware prima. Maar er is ook een grote groep die eerst het systeem draaiende wilt hebben zodat hij/zij rustig op onderzoek kan.
Link naar reactie
 • 0
[quote:8f6323bde8="KayJay"] Ik weet niet of jij nog met zijwieltjes fiets, maar ik was blij dat ik van ze af was als kind zijnde. Echter kon ik me toen wel redden en mij van a naar b verplaatsen, om vervolgens rustig te orienteren hoe ik eerst met 1 wieltje kon rijden om vervolgens ze allebei eraf te halen. Uiteraard heb jij nooit zijwieltjes gebruikt als kind. [/quote:8f6323bde8] Kay..... een anologie hoeft niet 100% te passen om bruikbaar te zijn... probeer die flexibiliteit op te brengen. Indien je de anologie door zou trekken fietsen er nog ontzettend veel mensen met zijwieltjes. Er zijn namelijk nog legio mensen die een gui nodig hebben om een systeem te beheren.... in heel veel gevallen heet die gui zelfs windows. De OP stelde de vraag of een distro die bekend staat om zijn vriendelijkheid - wat het een goeie distro voor gebruik maakt - goed zou zijn om Linux te leren. Ik - en nog een paar anderen - stelden voor dat distro's als debian, slackware, gentoo en zelfs LFS (in die volgorde stond/staat het in mijn post) beter zouden zijn om Linux te leren. Mijn voorkeur uit die zou Slackware zijn.... echter wat de OP verder kiest zal mij worst zijn. Ik ben overgens ook van mening dat de huidige rekenmachines (programmeerbare monsters met grafische display) op de middelbare school vervangen zouden moeten worden door kladblokjes met ruitjespapier.
Link naar reactie
 • 0
[quote:8813b16fd3="DukeH"]Slackware is echt niet moeilijk hoor!... Het lijkt het misschien.[/quote:8813b16fd3]Euh... Volgens mij zijn dit toch echt jouw quotes: [quote:8813b16fd3]Ja oke alleen ik heb ff gelezen op Internet maar ik snap niks van die commando's enzo die je moet intypen om SlackWare 9.1 te installeren.[/quote:8813b16fd3] en [quote:8813b16fd3]Ja, alleen ik vindt het nog best moeilijk, dat slackware[/quote:8813b16fd3] Dat alles uit deze topic: http://forum.computertotaal.nl/phpBB2/viewtopic.php?t=120176&start=0 Niet dat dat verder veel uitmaakt... Ik weet niet of het verstandiger is om een distro als Slackware te pakken ipv Mandrake. Ik heb voor mezelf bepaald dat ik het allemaal maar eens echt onder de knie moet proberen te krijgen, dus ik het er gister maar (weer) eens Slackware 9.1 opgezet. Ik moet daar nog het nodige aan puzzelen om het naar mijn zin te krijgen, maar ik denk persoonlijk wel dat je daar het meest van leert. Van de andere kant: het is ook wel eens praktisch dat je vor bv het aanpassen van de schermresolutie gewoon wat klikwerk kan verrichten ipv dat je een 'cryptisch' tekstbestand moet aanpassen.
Link naar reactie
 • 0
[quote:aebfecdf44="Captain_Kansloos"][quote:aebfecdf44="DukeH"]Slackware is echt niet moeilijk hoor!... Het lijkt het misschien.[/quote:aebfecdf44]Euh... Volgens mij zijn dit toch echt jouw quotes: [quote:aebfecdf44]Ja oke alleen ik heb ff gelezen op Internet maar ik snap niks van die commando's enzo die je moet intypen om SlackWare 9.1 te installeren.[/quote:aebfecdf44] en [quote:aebfecdf44]Ja, alleen ik vindt het nog best moeilijk, dat slackware[/quote:aebfecdf44] Dat alles uit deze topic: http://forum.computertotaal.nl/phpBB2/viewtopic.php?t=120176&start=0 Niet dat dat verder veel uitmaakt... Ik weet niet of het verstandiger is om een distro als Slackware te pakken ipv Mandrake. Ik heb voor mezelf bepaald dat ik het allemaal maar eens echt onder de knie moet proberen e krijgen, dus ik het er gister maar (weer) eens Slackware 9.1 opgezet. Ik moet daar nog het nodige aan puzzelenb om het aan de gang te krijgen, maar ik denk persoonlijk wel dat je daar het meest van leert. vak de andere kant: het is ook wel eens praktisch dat je vor bv het aanpassen van de schermresolutie gewoon wat klikwerk kan verrichten ipv dat je een 'cryptisch' tekstbestand moet aanpassen.[/quote:aebfecdf44]Ja , maar nu kan ik het!
Link naar reactie
 • 0
Gezien de korte tijd waarin hij het kan, was het dus blijkbaar minder moeilijk dan het aanvankelijk bleek en blijkt maar weer eens dat als je even doorzet dingen vaak heel simpel blijken te zijn. [quote:7ed463bc5a] Ik ben overgens ook van mening dat de huidige rekenmachines (programmeerbare monsters met grafische display) op de middelbare school vervangen zouden moeten worden door kladblokjes met ruitjespapier. [/quote:7ed463bc5a] En dat zal helaas niet gaan, omdat de huidige wiskunde die je krijgt van dusdanig niveau is dat je niet buiten een dergelijke rekenmachine kan. Om de vraagstukken op te kunnen lossen heb je echt de grafische functies en de rekenkracht van dat ding nodig. Ik ben er echter wel een voorstander van om dingen die uit het hoofd kunnen gewoon uit het hoofd te laten doen. Daarom moeten opgaves die je zonder apparaat kunt oplossen vaak algebraisch worden opgelost. Je moet het antwoord dan volledig nauwkeurig geven.
Link naar reactie

Doe mee aan dit gesprek

Om te reageren, moet je eerst inloggen. Dit doe je door rechtsboven op inloggen te klikken.

Gast
Antwoord op deze vraag...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in


×
×
 • Nieuwe aanmaken...