Ga naar inhoud
  • 0

Wat moet ik met ncurses?


anoniem

Vraag

Ik wil graag 'make menuconfig' uitvoeren voor het maken van een nieuwe Debian kernel voor mijn Powerstack (op zich alleen maar een tweetal nieuwe drivers). Ik krijg nu de foutmelding 'cannot find -lncurses'. Ik zou Ncurses moeten installeren. ALs ik vervolgens apt-get install doet voor Ncurses dat wordt me gezegd dat Ncurses niet nodig is. Wat begrijp ik hier niet, wat gaat hier fout?
Link naar reactie

8 antwoorden op deze vraag

Aanbevolen berichten

  • 0
Ncurses is een programmaatje dat simpele menugestuurde grafische objecten op je scherm tekent in console. Ingeval je een kernel wilt configureren verschaft het een grafisch scherm waarmee je met y, m en n respectievelijk zaken kunt selecteren in de kernel, als module en deselecteren. Ander voorbeeldje is alsa-mixer, waarbij je in console met je pijltjestoetsen de volumeknoppen kunt bedienen. Je hebt het dus wel nodig als je je kernel grafisch wil configureren. Je kunt ook een [b:5914b7f9cb]make config[/b:5914b7f9cb] geven, maar daar wordt je niet blij van.
Link naar reactie
  • 0
Ik ben weer een paar stapjes verder. Het lijkt er op dat libncurses5 slechts gedeeltelijk was geinstalleerd. Ook het verschil gezien tussen make oldconfig en menuconfig. Die eerste lijkt soms nog minder gebruikersvriendelijk dan vi of emacs. Ik kreeg de indruk dat de make opdracht vanuit de linux map moest worden uitgevoerd. Dat werkt in mijn geval niet. Ik vermoed dat het komt door de 'ln -s kernel-source-2.2.20 linux'. Bij een 'ls -l' zie ik wel de gelinkte map maar niet de bijbehorende bestanden. Mijn indruk is dat 'make' hetzelfde ziet als ik. Wanneer ik de inhoud van de kernel-source map in de linux map plaats, dan werkt make wel ... dus dit stukje begrijp ik (nog) niet. Ik ben er helaas nog niet. Ik dacht dat ik dus een soort van cross compile kon uitvoeren. Kennelijk niet. Ik heb de installatie voorbereid op een Celeron systeem omdat die voldoende schijfruimte heeft voor /usr. Op mijn Powerstack heb ik op dit moment, alleen nog op /home voldoende schijfruimte. Misschien dat ik /usr kan verplaatsen of kan opsplitsen? Dit omdat /home een eigen harde schijf heeft. In theorie kan ik er nog wel SCSI schijf bijhangen, maarre liever niet. Ook gezien dat de video driver bestanden wel okay lijken voor de Powerstack, en dus niet overeenkomen met de echte geinstalleerde 386 versie. De echte door mij benodigde source bestanden zitten overigens in Linux distributie 2.4 en niet in 2.2 (2.4 bestaat kennelijk niet voor Debian en dus werkt de video op de Powerstack ook niet naar wens). Dit verbaast mij toch wel, omdat ik niet kan cross compilen, wel de originele source bestanden zie voor de Powerstack, en dus de foute source bestanden voor de 386 versie. Het wordt zo knap ingewikkeld. Het zoeken gaat dus verder.
Link naar reactie
  • 0
[quote:31efd3653a="Hans.Vosman"]Ik ben weer een paar stapjes verder. Het lijkt er op dat libncurses5 slechts gedeeltelijk was geinstalleerd. Ook het verschil gezien tussen make oldconfig en menuconfig. Die eerste lijkt soms nog minder gebruikersvriendelijk dan vi of emacs. [/quote:31efd3653a] Klopt make config is niet menugestuurd, dus een stuk complexer. Je hebt ook nog make xconfig, waarmee je vanuit een grafische menustructuur kunt werken. Verder kun je vanuit KDE's kcontrol de broncode instellen voor een compilatie. [quote:31efd3653a] Ik kreeg de indruk dat de make opdracht vanuit de linux map moest worden uitgevoerd. Dat werkt in mijn geval niet. Ik vermoed dat het komt door de 'ln -s kernel-source-2.2.20 linux'. [/quote:31efd3653a] Daar is dan iets fout gegaan, kijk even met ln -l in de bovenliggende map of linux wel een symlink is naar kernel-source-2.2.2.0 [quote:31efd3653a] Wanneer ik de inhoud van de kernel-source map in de linux map plaats, dan werkt make wel ... dus dit stukje begrijp ik (nog) niet. [/quote:31efd3653a] In principe maakt het niet echt uit waar de broncode staat.. [quote:31efd3653a] Ik ben er helaas nog niet. Ik dacht dat ik dus een soort van cross compile kon uitvoeren. Kennelijk niet. [/quote:31efd3653a] Crosscompileren is wel mogelijk, maar inderdaad niet zomaar gedaan. [quote:31efd3653a] Ik heb de installatie voorbereid op een Celeron systeem omdat die voldoende schijfruimte heeft voor /usr. Op mijn Powerstack heb ik op dit moment, alleen nog op /home voldoende schijfruimte. Misschien dat ik /usr kan verplaatsen of kan opsplitsen? [/quote:31efd3653a] Verplaatsen kan wel, je zou hem op de /home-partitie kunnen plaatsen, waarbij je een symlink maakt tussen /usr en /home/usr, om er voor te zorgen dat Linux het spoor niet kwijt raakt. Je kunt volgens mij ook de kernel vanuit /home compileren. [quote:31efd3653a] Ook gezien dat de video driver bestanden wel okay lijken voor de Powerstack, en dus niet overeenkomen met de echte geinstalleerde 386 versie. De echte door mij benodigde source bestanden zitten overigens in Linux distributie 2.4 en niet in 2.2 (2.4 bestaat kennelijk niet voor Debian en dus werkt de video op de Powerstack ook niet naar wens). Dit verbaast mij toch wel, omdat ik niet kan cross compilen, wel de originele source bestanden zie voor de Powerstack, en dus de foute source bestanden voor de 386 versie. Het wordt zo knap ingewikkeld. [/quote:31efd3653a] Nou, de broncode van Linux is generiek. Tijdens make menuconfig bepaal je zelf of een gecompileerd resultaat geschikt is voor een bepaalde processorfamilie of niet. Max
Link naar reactie
  • 0
De compiler op de Powerstack loopt, dus ik ben benieuwd of ik het red met de schijfruimte. Ik heb de logs en de .deb's die nog rondzwierven opgeruimd. Ik denk dat het verplaatsen van de linux map naar /home (mijn 2e schijf) het makkelijkste is om weer wat speelruimte te krijgen. Op zich kan er op de 2e schijf nog wel een file systeem /usr bij voor /usr/src. Het gebruik van /usr/src is in principe toch tijdelijk. Ik weet niet of dit kan of makkelijk te realiseren is. De videobestanden in de kernel pas ik zometeen aan, niet alles tegelijk.
Link naar reactie
  • 0
[quote:a194b16392="maximilaan"]Je kunt volgens mij ook de kernel vanuit /home compileren.[/quote:a194b16392]Dat lijkt me nog makkelijker te realiseren [quote:a194b16392="maximilaan"]Nou, de broncode van Linux is generiek. [/quote:a194b16392]Het zou kunnen zijn dat er 2 soorten videodrivers bestaan. DIe voor X-Windows en drivers in de kernel. Op zich dacht ik dat die hetzelfde zijn. Het lijkt er in ieder geval op dat de videodriver set voor de Powerstack een wat andere opzet heeft dan de 386 familie. Wat mij ook opviel was dat hoewel het driver bestand bestaat (maar niet geschikt voor mijn videokaart), de benodigde optie niet aanwezig lijkt te zijn in 'make menuconfig'. Een grep .config leverde niks op, dus ook geen "# ... " tekst regel die aangeeft dat de optie niet is geselecteerd.
Link naar reactie

Doe mee aan dit gesprek

Om te reageren, moet je eerst inloggen. Dit doe je door rechtsboven op inloggen te klikken.

Gast
Antwoord op deze vraag...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...