Ga naar inhoud
 • 0

samba en netwerk


anoniem

Vraag

Dual AMD 2400+ Suse 9 + (vmware - windowsXp) Ik heb een netwerk van 3 computers. 2 met windows xp, 1 met suse 9, en daarop, onder vmware een virtuele computer, weer met windows XP. Samba werkt, dat wik dus zeggen dat ik vanaf alle drie de windowscomputers de Linuxbak zie als Sambaserver. Ik kan alle bestanden op de linuxbak vanuit windows bereiken. Dat werkt dus prima. Maar: als ik onder Linux werk, en ik wil in de gimp een bestand openen dat op een van de windows-computers staat, kan ik daar niet bij komen. Hoe moet dat nou toch weer.
Link naar reactie

Aanbevolen berichten

 • 0
[code:1:33b1f048b5] mount //%$^$windowsmachine/share /mnt/floppy -t smbfs -o username=henkie [/code:1:33b1f048b5] Misschien klaagt ie nog over het ontbreken van een /etc/samba/smb.conf maar dat is niet erg. Naam van die windows machine moet een ip nummer zijn of je moet die machine toevoegen aan je dns of /etc/hosts. Linux heeft geen weet van wins oid (samba wel trouwens). Overgens had je dit simpel zelf op kunnen lossen door wat samba docs te lezen ;)
Link naar reactie
 • 0
tja, aan beide antwoorden heb ik echt erg weinig. Voor de duidelijkheid: ik wil graag linux gebruiken omdat ik een hekel heb aan monopolies (Van Microsoft). Niet omdat ik een hobby heb in besturingssystemen. Ik wil flink wat moeite doen, want de hekel aan Big Brother is groot. In een forum zou ik dan toch hopen, dat iiemand die ervaren is in de materie, mij als wanhopige newbie/welwillende wegwijs maakt. maar: javascript:emoticon(':D')Voor het benaderen van Windows-shares heb je de Samba-client nodig. javascript:emoticon(':-?') javascript:emoticon(':-?') brengt me niet verder. ECHT niet. Is dat nou uitleg ? Althans, voor een gebruiker als ik ? of, de volgende reactie:: "Overgens had je dit simpel zelf op kunnen lossen door wat samba docs te lezen." Nou zeg, ik doe allerlei moeite om de manuals en howto's te begrijpen, maar dat is echt niet eenvoudig voor iemand wiens hobby of vak dat niet is. Ik mag toch van een volwaardig besturingssysteem verwachten dat het werkt ? en van een goedwillende en onervaren gebruiker dat hij op een forum wat Handige Aanwijzigen krijgt om zijn onbenul te bezweren ? (en meteen een goed lopend systeem te krijgen).
Link naar reactie
 • 0
als je de Linux machine goed instelt koppelt hij bereikbare windows shares automatisch aan (mount -a -t smbfs). Ook kun je met bijvoorbeeld Konqueror eens gaan kijken onder smb://. Ik heb hier zelf echter geen ervaring mee. Toch leuk dat Windows netwerken onder Linux heel wat makkelijker gaat dan andersom, bijv. NFS onder Windows :-)
Link naar reactie
 • 0
Open een console (bijv. Kconsole) klop in [code:1:18dc1b297a] ~# smbclient -L ip.van.de.windowsbak -o username=willem [/code:1:18dc1b297a] er wordt dan gevraagd om een password vervolgens krijg je netjes een rijtje met beschikbare mountpoints (shares) als je nu in /etc/fstab een regeltoevoeg per share in de vorm van: [code:1:18dc1b297a] //kendel/cf /home/walter/cf smbfs username=kees,password=disk,noauto,users 0 0 [/code:1:18dc1b297a] //kendel/cf => kendel is dus de hostname (evt. toevoegen in /etc/hosts anders ipno. gebruiken) /home/walter/cf => is mount point smbfs => is type (zoals vfat of ntfs of nfs) acteraan staan de opties username & pasword wijzen voor zich noauto geeft aan dat er niet tijdens booten gemount moet worden users verteld dat users mogen mounten (normaal alleen root) 0 0 is voor de "schijfcontrole) wat niet nodig is natuurlijk extra opties kun je vinden mbv. man mount man fstab man smbmount succes
Link naar reactie
 • 0
ik MOET hier gewoon op reageren: [quote:a8fd7b5bc3="willem43"] In een forum zou ik dan toch hopen, dat iiemand die ervaren is in de materie, mij als wanhopige newbie/welwillende wegwijs maakt. Is dat nou uitleg ? Althans, voor een gebruiker als ik ? [/quote:a8fd7b5bc3] Ik snap dit gezever niet... bilbo geeft precies tot op het bot aan wat je moet doen: 1: je hebt een smb client nodig 2: het commando wat hij opgaf Moeten we het nog verder uitleggen??? Want dat wordt moeilijk namelijk. [quote:a8fd7b5bc3] Ik mag toch van een volwaardig besturingssysteem verwachten dat het werkt ? [/quote:a8fd7b5bc3] Het Operating system werkt ook..maar het Operating system verwacht hetzelfde van de gebruiker.
Link naar reactie
 • 0
ah.. u wordt bozig en schamper. Ben ik niet gewend hier. Deze discussie is aleens gevoerd. zie 20 juli 2002, linux of windows. Ik citeer uit mijn reactie van het vorig jaar (iets veranderd) Ik heb een dierbare wens voor dit forum. Ik stel wel eens vragen, en dan krijg ik antwoord hoe dat via de console opgelost zou kunnen worden. Lief, aardig & vriendelijk. (tot dusver, nu dus ook al bozig). Maar dat wil ik eigenlijk helemaal niet. Als goedwillende, goed gemotiveerde gebruiker van programma's die onder linux werken wil ik simpel weten hoe ik de grafische schermpjes van Suse moet invullen. Ik hoef geen linux-kenner te worden, ik wil dat het zootje werkt, en dat ik net een beetje snap hoe dat kan worden ingesteld. met schermpjes. Ik denk dus dat ik een andere doelgroep ben dan de meesten hier op dit forum. Maar ik hoor wel tot een doelgroep die welbewust naar een alternatief voor de grote monopolist zoekt, en daar ook nog best wel moeite en ongerief voor over heeft. En dus hoor ik tot de enige gemotiveerde doelgroep die uiteindelijk het vervelende monopolie kan breken. Als je wilt dat linux een sukses wordt, zul je het moeten kunnen slijten aan een heel grote groep gebruikers die er niet half zoveel moeite voor wil doen als ik. Dus met ergernis en moppers bereik je helemaal niks. Of wil je dat linux gereserveerd blijft voor techneuten / hobbyisten ? Wees eens aardig tegen ons. Als je het antwoord weet via de console, kijk dan ook eens even hoe je dat moet oplossen in redhat, mandrake, suse of wat dan ook via de schermpjes. Kom ik in ieder geval verder mee. En als het nog niet via configuratieschermen kan, leg dan ook hetgeen voor jullie vanzelfsprekend is, nog eens uit. Voorstel: maak een categorie "simpele gebruikers", en zet duidelijk in de titels welke linux (Suse rdhat etc) gebruikt wordt. Vragen die daar gesteld worden, zouden dan zoveel mogelijk beantwoord moeten worden hoe je het onderhavige probleem BINNEN DE INTERFACE van de betreffende-linux-versie kunt oplossen. :D
Link naar reactie
 • 0
Voordat ik iets anders zeg: ik begrijp uw standpunt. Maar het probleem lijkt te zijn dat u het onze niet begrijpt. Natuurlijk wil u zo min mogelijk moeite doen om iets aan de praat te krijgen. En natuurlijk is het moeilijk om met een programma te werken dat u niet of nauwelijks kent. Dit laat onverlet dat u toch moeite zult moeten doen om iets aan de praat te krijgen, Linux is nou eenmaal geen Windows en dat is precies de kracht van het systeem. Daarnaast verwachten we van u dat u moeite doet om onze antwoorden te begrijpen, zoek wat op Google of experimenteer wat binnen Linux zelf. Als u echt een uitgebreide uitleg wil (hoewel deze hier niet nodig lijkt) kunt u het beste in de winkel linux kopen, daarbij zit een complete handleiding met stappenplan en alles. Ook krijgt u een jaar lang support. Wij willen u best helpen, maar u kunt natuurlijk geen eisen gaan stellen aan wat wij voor u doen. En ik blijf erbij: als u met Linux wil werken moet u er moeite voor doen, op z'n minst net zoveel als u moeite doet om Windows draaiende te houden. - Bas Ps. Dit is mijn persoonlijke mening, wellicht hebben andere forumleden een andere visie.
Link naar reactie
 • 0
ja, dat snap ik. Ik snap ook dat er een forum moet zijn waarop je met elkaar op gelijk niveau moet kunnen praten , zonder de voor de hand liggende zaken steeds weer aan newbies te moeten uitleggen. Daarom pleit ik eigenlijk ook voor een aparte hoek op het forum, om deze groepen uit elkaar te houden. Ik heb ook heel andere vragen. Suse maakt per nieuwe release enorme vorderingen in "mijn" richting. Ik kan nu samba aan de praat krijgen vanuit configuratieschermpjes. (al is het heel beperkt in vergelijking met het editten van de conf-file). Ik heb dus vragen over het invullen van het configuratie scherm van Lisa enzo, allemaal zaken die ver beneden het niveau van dit forum liggen. Desalniettemin zal de groep mensen die zulke vragen hebben ook antwoord moeten krijgen. Nogmaals: misschien moeten deze 2 doelgroepen uit elkaar gehaald worden ?
Link naar reactie
 • 0
Helaas dat U met de manier zoals hierboven uitgelegd niet wilt werken. Maar als u eens verder zou kijken in YAST kunt u ziendat je dan Samba kunt instellen. Verder kun je mbv. swat samba simpel via een browser instellen. Daarnaast ontkom je (ook in windows) er niet aan om af en toe ff wat met de hand te editten. Verder kunt U van ons niet verwachten om iets te gaan uitzoeken (de meeste hier weten nml. nieteens hoe je zulke dingen in een grafische omgeving moet doen) wat we zelf niet gebruiken. Dit wilt u nml. zelf ook niet en dat terwijl er dus letterlijk verteld wordt wat je moet doen. En dan nog ff lisa. lisa werkt in SuSE 9.0 perfect je moet alleen ff in KDE configuratie-centrum -> internet en netwerk -> locaal netwerk ->tabblad lisa deamon -> begeleide lisa-instelling doorlopen. daarna zult u toch echt even in YAST moeten regelen dat de lisadeamon ook gestart wordt tijdens het booten en deze vor de eerste keer even handmatig moeten opstarten (als root rclisa start ) of natuurlijk zoals u gewend bent van windows uw hele machiene rebooten :( en verder zou ik zeggen koop eens gewoon een doos met linux erin en dan vooral lees de boeken die erbij zitten ! En verwacht van mensen die u om hulp vraagt geen dingen die je zelf ook niet wil.
Link naar reactie
 • 0
Ten eerste wil ik opmerken dat dit een forum is waar vrijwilligers van op afstand proberen mee te werken aan de oplossing van een bepaald probleem, en geen helpdesk met pasklare antwoorden op iedere situatie. Laat dus waardering blijken voor de tijd die anderen in een bepaald probleem steken, ook als die anderen het probleem of de expertise van de probleemsteller fout inschatten. Verder zie ik het nut niet in het opsplitsen van fora in een beginners- en gevorderdengedeelte. Dit omdat het moeilijk is onderscheid tussen beide te maken, ten tweede is het niveau in deze groep niet bepaald hoog in de zin dat men alleen zeer complexe problemen kan/wil oplossen. Daarnaast is het zo dat het aandragen van een oplossing via de commandoprompt als voordeel heeft dat het een universele oplossing betreft die op vrijwel elke Linux-smaak werkt. Hierdoor kunnen mensen die niet de exacte Linux-versie gebruiken die jij hebt toch een steentje bijdragen in de oplossing van het probleem. Dat is zeker handig bij nieuwe distro's zoals SuSE 9.0, lang niet iedereen gebruikt die versie. Daarnaast is het oplossen van een probleem vanaf de prompt vaak veel eenvoudiger dan het doorworstelen van vele wizards en sumbneu's, dialoogvensters etc... Wat SuSE verder aangaat, tot versie 9.0 bood deze Linux-distro geen eenvoudige GUI om Samba in te stellen. Met de GUI die ze nu via YaST bieden ben ik er overigens nog niet in geslaagd om een werkende Samba te krijgen, de GUI schermt imho de boel te ver af en biedt te weinig en/of onduidelijke configuratiemogelijkheden.. Tot slot is het raadzaam om niet alles via de GUI te willen oplossen. Dat geldt zowel voor Windows als ook voor Linux. Zolang het systeem naar behoren werkt is er geen vuiltje aan de lucht, maar zodra het mis gaat kom je er niet meer uit. = ook een van de redenen waarom het bij velen zo vaak mis gaat in Windows, en ook de reden waarom veel Windows-gebruikers te pas en te onpas de boel formatteren en opnieuw beginnen. Max
Link naar reactie
 • 0
[quote:107be6bb1a="wbsoft"]als je de Linux machine goed instelt koppelt hij bereikbare windows shares automatisch aan (mount -a -t smbfs). [/quote:107be6bb1a] Hee dat is cool, maar kan je er ook shares met wachtwoorden mee mounten? hhm en waar koppelt hij die dan. Trouwens in de helpoutput die hij geeft saat dat hij met dit commande aleen bereikbare mountpunten in de fstab van een bepaald filesysteem koppelt. Klopt dit?
Link naar reactie
 • 0
Ja maar er heeft niemand over domme vragen stellen gesproken. Er is enkel en alleen een oplossing gegeven zoals wij dat doen. Dat je zelf iets grafisch wil doen is prima maar verwacht van mij bijv. niet dat ikalleerlei grafische tooltjes ga installeren voor dingen die ik normaal handmatig doe, en steek, als je het dan toch anders wil doen, de handen uit de mouwen en ga aan de slag zodat je ons duidelijk kan vertellen met welke tooltjes zoiets gedaan moet/kan worden. Als het sneller/simpeler werkt ben ik best geneigd me er dan ook in te verdiepen, maar probeer me nie tte dwingen :wink:
Link naar reactie

Doe mee aan dit gesprek

Om te reageren, moet je eerst inloggen. Dit doe je door rechtsboven op inloggen te klikken.

Gast
Antwoord op deze vraag...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
 • Nieuwe aanmaken...