Ga naar inhoud
  • 0

Dell computer opnieuw installeren


anoniem

Vraag

Mijn kleindochter heeft een oude (5 tot 6 jaar) Dell computer die in de loop van de tijd erg traag is geworden, op de computer staat WindowsXP pro waarvan ze de installatiedisk niet meer heeft maar wel de key die op het bekende plaatje op de kast staat. Is het mogelijk om een niet Dell versie van WindosXP Pro opnieuw te installeren op deze computer of kom ik dan in problemen met de drivers die specifiek voor de Dell computer zijn.
Link naar reactie

8 antwoorden op deze vraag

Aanbevolen berichten

  • 0
[quote:1a3a58eaa8="peter44"]Mijn kleindochter heeft een oude (5 tot 6 jaar) Dell computer die in de loop van de tijd erg traag is geworden, op de computer staat WindowsXP pro waarvan ze de installatiedisk niet meer heeft maar wel de key die op het bekende plaatje op de kast staat. Is het mogelijk om een niet Dell versie van WindosXP Pro opnieuw te installeren op deze computer of kom ik dan in problemen met de drivers die specifiek voor de Dell computer zijn.[/quote:1a3a58eaa8] Als je opnieuw installeerd kan je weer de driver apart downloaden via http://support.dell.com/support/downloads/index.aspx dan moet je de model naam enzo in voeren en bam krijg je een hele lijst met driver die je na installatie meestal nodig hebt.. Bij de site kan je dan ook je product key invoeren en dan krijg je waarschijnlijk alle dingen die 100% nodig voor de pc zijn.
Link naar reactie
  • 0
Ipv je Kerst te verzieken kun je de computer beter eerst schoonmaken met bv CCleaner http://www.ccleaner.com/ Blijf van het register af, verder naar overbodige opstart elementen kijken en uitschakelen via MSconfig Ook een run met ATF cleaner schoont aardig op http://majorgeeks.com/ATF_Cleaner_d4949.html Kijk dan maar eens of de PC Dell ( !!!!!! ) wat sneller wordt.
Link naar reactie
  • 0
Een veel gehoorde klacht is dat oude computers traag worden, dat vaak het systeem vervuild is met onodige rotzooi. Voor je een compleet systeem eraf gooit zou je ook eens kunnen kijken of je het schoon krijgt, inderdaad ccleaner is een hele goede cleaner. Ga eerst eens alles opruimen, als je het opent zie je cleaner staan, je analyseert het en ruimt alles op. Daarna ga je kijken bij de knop Gereedschap (tools) en dan klik je op systeem herstel, vaak staat dit bij mensen aan en kijken ze nooit hoeveel herstelpunten er nog staan,dit kan je echt vele GB ruimte opleveren!! Daarna klik je op de knop Opstarten, je zal zien dat er flink wat opstart! Je kunt veel dingen hier al uitschakelen, schakel enkel uit wat niet mee hoeft op te starten, een firewall en antivirus mogen nooit uitgeschakeld worden! Wat moeilijker is om services uit te schakelen die niet nodig zijn, daar moet je kaas van gegeten hebben! En een andere optie is om software die je nooit meer gebruikt te verwijderen! Scan je systeem natuurlijk ook met een antivirus programma! Een kijk hoeveel geheugen je hebt aan boord, tegenwoordig is XP met alle servicespack behoorlijk zwaar geworden en dan is 1GB geheugen geen luxe meer! Als dit dan niet meer helpt dan pas zou ik het systeem er af trappen! Vaak kun je als het wel draait hiermee uitstekend weer op gang krijgen! En als alles dan goed draait zou ik eens kijken of je er een Image van XP zou kunnen maken, gesteld dat je schijven gedeeld zijn! Een heel verhaal en best wat werk maar opnieuw er alles weer opzetten beperkt zich niet tot enkel een installatie van het systeem.
Link naar reactie
  • 0
Je kunt handmatig je systeem op gaan schonen, maar persoonlijk installeer ik liever na zoveel jaar een schone Windows. Vaak blijven er bij het deinstalleren van programma's restanten achter op de schijf en in het register. M.b.v. [url=http://www.nliteos.com/]NLite[/url] kun je een aangepaste XP cd maken. D.w.z. je kunt alle drivers, servicepacks er aan toevoegen, zodat een installatieschijf krijgt met alle noodzakelijke drivers. J
Link naar reactie
  • 0
quote]Is het mogelijk om een niet Dell versie van WindosXP Pro opnieuw te installeren op deze computer of kom ik dan in problemen met de drivers die specifiek voor de Dell computer zijn.[/quote] Ik heb vaak gelezen dat zoiets mogelijk moet zijn. Wel dezelfde XP (dus Pro) gebruiken en dan je eigen product code invoeren. Overigens, Dell heeft toch een recovery partitie? Zie http://www.helpmij.nl/forum/showthread.php?t=472423 vanaf post #8 Tip Harry Snor Hoe dan ook, voor dat je gaat herinstalleren, eerst je bestanden veilig stellen met een live CD zoals in die tip. Enkele van die live CD's: http://soft.softoogle.com/ap/hiren-s-bootcd-download-6916.shtml (kopiëren met de "mini XP") http://www.nuciadown.eu/download/nuciaboot.iso (kopiëren met de tool A43 File Management Utility) http://www.ubuntu.com/getubuntu/download Het is mogelijk dat Ubuntu de NTFS-partities niet ziet, dan niet gaan "mounten" maar de eerste twee opties proberen. Voor meer info over Ubuntu zie http://www.helpmij.nl/forum/showpost.php?p=3061649&postcount=11 Een USB-schijf of -stick moet eerst aangesloten worden vóór of tijdens het opstarten met de live CD, later wordt ie niet herkend. Wel even opletten bij de "file manager" die je gebruikt, de gebruikelijke volgorde van de schijven kan door de war zijn gegooid maar dat zie je vlug genoeg.[
Link naar reactie

Doe mee aan dit gesprek

Om te reageren, moet je eerst inloggen. Dit doe je door rechtsboven op inloggen te klikken.

Gast
Antwoord op deze vraag...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...