Ga naar inhoud

2e schijf is ntfs format. Kan win opnieuw op 1e schijf?


Aanbevolen berichten

Ik heb een 2e schijf in mijn pc en deze is ntfs format. Mijn windows loopt een beetjevast en ik wil windows opnieuw op 1e schijf installeren. Nu heb ik wel eens ergens geleerd dat ntfs niet te lezen is door andere windows pc's. Er staat nu winXP op de pc. Het is een oudje voor de kinderen en ik wil er voor de snelheid eigenlijk weer win2000 op zetten. De data op de 2e schijf wil ik echter niet kwijt. Wat kan ik het beste doen? Kan ik bijvoorbeed ntfs omzetten naar een niet versleuteld formaat? Kan ik met een sleutel of programma de ntfs weer koppelen aan mijn nieuwe installatie van win? Is het misschien helemaal geen probleem en zie ik spoken? Ik besef dat er vast al berichten hierover geweest zijn. Als ik zoek op NTFS en 2e schijf dan vind ik echter zo veel dat ik nog niet weet wat en hoe. Alvast bedankt voor alle reacties.
Link naar reactie
Nou, begrijpen doe ik het niet. Heb je 2 fysieke schijven of heb je 2 partities op 1 schijf? Kijk door diskmgmt.msc in start, uitvoeren in te voeren en voor ok te geven hoe de vork in de steel zit. Ook wat een FAT32 ermee te maken heeft ontgaat mij, die kan geen NTFS lezen. Als je de bestannde XP versie repareerd en uitkleed heb je ongeveer hetzelfde als 2000, XP is een opgeleukte versie daarvan.
Link naar reactie
Inderdaad: je verwart dingen denk ik: Tegenwoordig zijn schijven in NTFS-geformateerd, het vroegere systeem was de formatering in Fat32. In de tijd van fat32 bestond NTFS nog niet en dus kan je vanuit die fat32 ook geen NTFS zien. (andersom kan natuurlijk wel) en het is eigenlijk noodzakelijk om te weten of het hier één of twee schijven betreft ofwel één schijf die in twee stukken (partities) is verdeeld ! Want als jd deze laatste terug gaat installeren raak je de data op je tweede stuk kwijt. (tussen haakjes: het is nooit (herhaal NOOIT) gezond van je eigen data maar op één schijf, partitie, cd, dvd of zo te plaatsen want als deze stuk gaan, ben je àlles kwijt - als jij je data dus maar op die ene 'schijf' staan hebt, zou ik zo snel mogelijk voor een kopie, backup ervan zorgen) Enne: NTFS heeft eigenlijk niets te maken met ' versleuteld formaat' ... :?
Link naar reactie
Dan is het geen probleem om eerst de bestaande XP installatie op te schonen met Ccleaner en deze te ontdoen van alle extra's die niet nodig zijn. Ook kun je de bestaande versie tweaken, alle grafische opsmuk niet gebruiken en de boel erna tweaken. http://www.schoonepc.nl/instal.html http://www.ccleaner.com/ http://www.majorgeeks.com/download.php?det=127 http://www.windowscorner.com/winxp/installatie/wisselbestand_aanpassen.php
Link naar reactie

Om een reactie te plaatsen, moet je eerst inloggen

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...