Ga naar inhoud

jeroenboer

Lid
  • Aantal items

    4
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

  • Dagen gewonnen

    1

Alles dat geplaatst werd door jeroenboer

  1. Hoi duchesse, ja ik zou zelf die tweede 12TB-schijf kopen. Het tooltje heet Synology Assistant, je vindt het hier https://www.synology.com/nl-nl/support/download/DS420j?version=7.0#utilities
  2. Je vraag is niet heel concreet, maar ik zal je proberen te helpen. Als ik het zo lees, wil je dat de opslag op je NAS beschermd wordt tegen het falen van een schijf. Als je nu 1 schijf in je Synology-NAS hebt zitten van 12 TB, dan ontkom je inderdaad niet aan een extra 12TB-schijf voor databeveiliging als je dezelfde capaciteit wil houden. Dan kun je een RAID-1-configuratie bouwen met 12 TB opslagcapaciteit. Dat is inderdaad wel een prijzige schijf, ik zie dat bijvoorbeeld een WD Red Plus van 12 TB zo’n 349 euro kost. Maar omdat je al zo’n schijf hebt, lijkt me dat wel de handigste optie om zoveel mogelijk opslag te krijgen. Dat kan eigenlijk ook niet goedkoper als je al zo’n schijf bezit en 12 TB wil hebben. Mocht je een route gaan bewandelen met 3TB-schijven, dan kun je er drie toevoegen en die gebruiken voor een RAID-5 configuratie van 6 TB plus 12 TB onbeschermd. Je kunt ook een RAID-5-configuratie bouwen op basis van de 12 TB-schijf plus drie keer een 3TB-schijf, maar dan heb je nog maar 9 TB opslagcapaciteit. Mocht je die vier 3TB-schijven echt kopen, dan kun je ze het beste alle vier in je Synology zetten voor een RAID-5-configuratie van 9 TB. Die 12 TB-schijf kun je dan extern gebruiken voor een volledige back-up van je NAS. Je hebt dan wel minder opslagcapaciteit dan je nu hebt en je werkt met vermoedelijk oude schijven. Zelf zou ik een gebruikte NAS en gebruikte schijven om die reden niet kopen. Die WD My Cloud EX4 is al jaren op de markt, dus de kans is groot dat de schijven ook al oud zijn. Harde schijven worden er niet betrouwbaarder op als ze ouder worden en je weet natuurlijk niet hoe oud het geheel precies is. Denk er in ieder geval ook aan dat RAID nooit een back-up is, maar bedoeld is om je NAS operationeel te houden na het crashen van een schijf. RAID beschermt niet tegen bijvoorbeeld gebruikersfouten en ransomware. Een externe back-up van belangrijke data op een externe schijf of clouddienst blijft dus altijd noodzakelijk. Het ip-adres van je NAS en ook een tweede NAS vind je in je router. Daarin moet je zoeken naar de dhcp-server en hier zie je welk ip-adres aan een apparaat is toegewezen. Vaak kun je het ip-adres daar reserveren zodat het altijd gelijk blijft. Je kunt het ip-adres ook in je NAS vast instellen, maar dat is lastiger als je wisselt van router. Synology heeft een tooltje om het ip-adres van de Synology-NAS op te sporen, WD heeft hier ook een toolje voor.
  3. Hoi Ayo, Ik vermoed dat het een limitatie is van je usb-behuizing zelf die niet de capaciteit van heel je schijf kan adresseren. Een capaciteit van 1,63 TB duidt op een 32bit-adressering. Je zou voor de zekerheid via Windows zelf de partities kunnen proberen te verwijderen en weer aan te maken. Je kunt in Windows 10 in het zoekveld Computerbeheer tikken, dan op Schijfbeheer dubbelklikken. Vervolgens met rechts op de volumes klikken en het volume (of meerdere volumes) verwijderen kiezen. Daarna weer rechtsklikken en kiezen voor Nieuw eenvoudig volume. De kans is echter groot dat je dan met dezelfde grens te maken krijgt, want MiniTool Partition Wizard is op zich goede software. Je kunt eventueel ook proberen of je de schijf wel volledig kunt partitioneren als je hem rechtstreeks aansluit via een sata-aansluiting van je systeem zelf en hem daarna weer via de usbpbehuizing verbinden.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...