Ga naar inhoud

Kieskeurig.nl

3595 weergaven

Een wasmachine kan flink wat dreunend klinkende trillingen veroorzaken, die je met name in de avonduren goed hoort. Daar is wat tegen te doen met een trillingsdemper.

Het loont de moeite om – als je verschillende dag- en nachttarieven voor elektriciteit hebt – in de late uurtjes te wassen. Handig ook bovendien, want je hoeft er verder niet bij te blijven. Nadeel is wel dat een wasmachine flink wat dreunend lawaai kan veroorzaken, met name tijdens het centrifugeren. Daar komen grote krachten bij vrij. Gelukkig worden die grotendeels in de machine zelf opgevangen, maar er komt toch nog altijd flink wat naar buiten. En die trillingen verplaatsen zich door de voeten van de machine in de vloer en de rest van je huis (of dat van de buren). Door de wasmachine op een trillingsdemper te plaatsen, wordt het een stuk rustiger. Feitelijk zijn het rubberen doppen. Daarbij is het wel van belang om iets goed in de gaten te houden. Deze trillingsdempers werken namelijk alleen op harde vloeren (beton). Bij houten vloeren of vloeren met laminaat of parket heeft het geen zin om ze te gebruiken. Dergelijke vloeren hebben dankzij de ‘verende’ opbouw zelf al een dempende werken. Stiller ga je het dan dus niet krijgen. Ook als jouw wasmachine in een lekbak staat is het gebruik van de dempers af te raden. Dat blijft namelijk ratelen, alleen nu is het de bak. Bovendien mis je een ander voordeeltje van de rubber voeten: je machine gaat er niet meer mee aan de wandel. Ook bij een machine voorzien van rubberen voeten hebben trillingsdempers geen zin (en kunnen zelfs voor meer wiebeligheid zorgen!)

Dempingsmatten

Los van trillingsdempers zijn er ook dempingsmatten om onder de wasmachine te plaatsen. Het idee is min of meer hetzelfde, maar de uitvoering – qua plaatsen – is net wat simpeler natuurlijk. Ook nu weer wordt het – op harde vloeren – een stuk stiller in huis; bovendien voorkomt het dat je machine bij meer ongelijkmatige vulling gaat lopen. Ook nu geldt weer, dat een machine die van huis uit op rubber voeten staat geen winst haalt qua demping als je deze op zo’n mat zet.

Houten vloer, en nu?

Zoals gezegd is het ‘opletten’ bij houten vloeren. Als je toevallig op zoek bent naar een nieuwe wasmachine kun je aan je leverancier alvast vragen om een zo stil mogelijk exemplaar. En daarbij die houten vloer vooral noemen. Een andere optie is de houten vloer (laten) verstevigen middels bijvoorbeeld een dikke plaat multiplex. Met een beetje geluk hebben trillingsdempers of een mat dan nog effect. Plan C is de wasmachine op de begane grond in de serre of garage zetten, mits voorzien van een betonvloer. Daar kun je je dan weer naar hartenlust uitleven met de dempers.

Bron afbeelding: https://f1.pxfuel.com/path/334/6/366/hardwood-floors-texture-49547-8375aba0aa916f0133fac0c7e6cd44d7.jpg

0 reacties


Aanbevolen reacties

Er zijn geen reacties om weer te geven.

Gast
Voeg een reactie toe...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...