Ga naar inhoud

Recept voor koffiekoekjes


Kieskeurig.nl

1816 weergaven

Koffiekoekjes zijn de perfecte aanvulling bij een lekker kopje koffie in de middag. Een lekker zoet koekje maakt een koffiemomentje namelijk helemaal af. Nu kun je natuurlijk naar de supermarkt gaan en daar voorgemaakte koffiekoekjes kopen, maar je kunt ze ook zelf bakken! Dat is niet alleen veel leuker maar je proeft écht het verschil. En een groot voordeel: het bakken van deze koffiekoekjes is gedaan in een handomdraai!

 

Dit heb je nodig voor de koekjes:

350 gram zelfrijzend bakmeel

200 gram boter

100 gram suiker

3 tl oploskoffie

1 el warm water

1 ei

 

Dit heb je nodig voor het glazuur:

250 gram poedersuiker

4 el fruitsap naar keuze

 

Zo maak je koffiekoekjes

Voeg als eerste het zelfrijzend bakmeel en de suiker toe aan een kom. Meng dit door elkaar en voeg hierna de boter toe in kleine beetjes. Als alle boter is toegevoegd, kneed je het deeg met je handen door elkaar totdat je een kruimelige substantie hebt.

spacer.png

Voeg nu de eetlepel warm water toe aan de oploskoffie en meng dit goed door totdat de oploskoffie volledig opgelost is. Voeg hierna het ei toe aan de koffie en roer ook dit door elkaar. Giet dit mengsel bij het kruimelige deeg en kneed alles bij elkaar. Rol het deeg nu in vershoudfolie en laat het een halfuur rusten in de koelkast.

 

Verwarm na dertig minuten de oven voor op 180 graden bij een elektrische oven en op 160 graden voor een hetelucht oven. Bestrooi ondertussen het aanrecht met wat bloem en snijd het deeg doormidden. Rol nu één helft van het deeg uit op het oppervlak waar je bloem gestrooid hebt en rol totdat het deeg niet dikker is dan een halve centimeter. Nu kun je de koekjes gaan uitsteken met je favoriete vorm. Let de koekjes op een bakplaat met bakpapier op 1 centimeter afstand van elkaar. Het overige deeg kun je wederom oprollen en uitrollen om nog een koekje uit te steken. Plaats de bakplaat in de oven en bak de koekjes in ongeveer 12 minuten goudbruin. Haal ze daarna uit de oven en laat ze op een rooster afkoelen terwijl je de garnering maakt.

 

Zo maak je het glazuur

Voor het glazuur meng je 250 gram poedersuiker met je favoriete fruitsap totdat het een dikke pasta is geworden. Als het glazuur te dun is, kun je waar nodig wat extra poedersuiker toevoegen. Bestrijk de koekjes met het glazuur nadat deze zijn afgekoeld. Eventueel kun je nog voedselkleuring aan het glazuur toevoegen voor een vrolijk effect. Voor winterse koffiekoekjes kun je eventueel sinaasappelsap en kaneel of speculaaskruiden toevoegen aan de poedersuiker voor een extra gezellige smaak.

 

Van deze koffiekoekjes geniet je natuurlijk het meest met een heerlijk kopje koffie, gezet van jouw favoriete en versgemalen bonen.

0 reacties


Aanbevolen reacties

Er zijn geen reacties om weer te geven.

Gast
Voeg een reactie toe...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...