Ga naar inhoud

Hoe werkt een percolator?


Kieskeurig.nl

1931 weergaven

Koffiezetten kan op verschillende manieren. Wil je eens traditioneel aan de slag, maak dan gebruik van de aloude percolator. Ook Italianen zijn er dol op!

Wat is een percolator?

Een (koffie)percolator is een koffiezetapparaat dat ofwel autonoom op elektriciteit werkt, of meest voorkomend en heel traditioneel als apparaat dat je op het (gas)fornuis dient te plaatsen. Het uiteindelijke brouwsel is een soort tussenvorm van espresso en filterkoffie. In de percolator tref je vijf onderdelen aan: een waterreservoir, een filter, een filterplaat en de kan zelve. Het apparaat is namelijk niet alleen een koffiezet-apparaat maar ook meteen de schenkkan. Omdat je een traditionele percolator op een vuurtje moet zetten, is het ook een ideaal accessoire voor bijvoorbeeld kampeerders. Als je vuur kunt maken, kun je immers ook koffie zetten met dit apparaat! Verder is het goed om te weten dat je percolators in allerlei formaten kunt kopen. Waarbij vanzelfsprekend geldt dat je uit een groter formaat meer koppen kunt schenken dan een klein (soms zelfs één-kops) exemplaar.

Hoe zet je koffie met een percolator?

Koffiezetten met een percolator is makkelijk. Vul ten eerste het waterreservoir, meestal is een specifieke hoeveelheid nodig (let op bijvoorbeeld een markeringslijntje). Plaats na vullen het filter weer terug. Vervolgens vul je het filter tot aan de rand met (liefst vers) gemalen) koffie. Zet het geheel weer in elkaar en plaats de percolator op de warmtebron (bijvoorbeeld een gasfornuis of een kampvuurtje). Een deel van de percolators kun je ook gebruiken op moderne elektrische en inductiefornuizen. In dat geval moet het geheel van RVS (roestvrijstaal) gemaakt zijn; aluminium percolators zijn alléén geschikt voor gas! Het koffiezetten begint zodra er waterdamp uit het buisje komt en koffiebelletjes zichtbaar zijn. Ook is een pruttelgeluid te horen. Na korte tijd verdwijnen de koffiebelletjes en de koffie begint te lopen. De laatste fase is wanneer er weer koffiebelletjes te zien zijn, de koffie is dan klaar om te schenken. Daarbij is het wel erg oppassen, want de percolator is inmiddels bloedheet geworden; gebruik dus een ovenwant of iets dergelijks.

Koffie percolator (bron afbeelding: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Coffee_Percolator_Cutaway_Diagram.svg)

Een schematische weergave van de percolator (bron afbeelding: Wikipedia)

Hoe maak je een percolator schoon?

Er valt niet bijzonder veel schoon te maken aan een percolator. Feitelijk volstaat goed spoelen met water; met name het op die manier reinigen van de filterplaat is belangrijk. Bedenk verder dat een percolator nooit in de vaatwasser gewassen mag worden. Omdat een percolator geen bewegende onderdelen bevat heb je er verder eigenlijk geen omkijken naar en onderhoud aan. Enige onderdeel waar je af en toe een blik op moet werpen is de percolatorring. Die moet zo af en toe vervangen worden. Zie je waterdruppels aan de buitenkant van de percolator in de buurt van de ring ontstaan? Dan is het tijd om snel een nieuwe ring te plaatsen

0 reacties


Aanbevolen reacties

Er zijn geen reacties om weer te geven.

Gast
Voeg een reactie toe...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...