Ga naar inhoud

Superkoffie uit poepje Civetkat


Kieskeurig.nl

1554 weergaven

Kopi loewak of Cevetkat-koffie kom je maar zelden tegen in de gemiddelde koffiebar of een restaurant. Niet voor niets, want het is de duurste en meest exclusieve koffiesoort ter wereld. Proost dan maar?

Wat is Kopi loewak ofwel Cevetkat-koffie?

Stel: op een goede dag heb je wat spaargeld over en trakteer je jezelf op een bijzonder kopje koffie. In een luxe koffiebar blader je door het menu en komt daar een wel heel stevig geprijsd bakkie tegen: Kopi loewak (ook wel geschreven als Kopi Luwak). Klinkt best exotisch en lekker eigenlijk. Heel misschien staat er tussen haakjes nog Civetkat-koffie achter. Na besteld te hebben verschijnt het geurig kopje na even wachten op tafel. Apart luchtje, wellicht. Anders dan andere koffie’s. Nu even stoppen met lezen en een slokje nemen. Smaakt oké? Mooi, dan kun je nu verder lezen over waar die koffie nou vandaan komt. Laten we beginnen met het goede nieuws. Het brouwsel is gemaakt van gewone koffiebonen, niks bijzonders aan te ontdekken. Maar waarom smaakt het dan toch zo anders? Wel, op de plantage waar Kopi loewak bonen geproduceerd worden, loopt een bijzondere werknemer rond: de civetkat. Die eet de rauwe nog rode koffiebessen. Het geheel wordt zoals gebruikelijk verteerd, alleen de pit niet. Da’s een koffieboon in dit specifieke geval. En die koffieboon komt vervolgens weer naar buiten. In de poep van het beestje tref je een flinke hoeveelheid geklonterde bonen aan. De bonen worden - gelukkig dat dan weer wel - gewassen en vervolgens licht geroosterd. Trek je vervolgens van die bonen koffie, dan ontstaat een unieke drank met een lichtzoete smaak.

Waar koop je Kopi Loewak?

Diverse koffiespeciaalzaken verkopen de met behulp van Cevetkatten geproduceerde koffiespecialiteit. Afhankelijk van de hoeveelheid zagen wij prijzen die rond de €40 voor iets van 125 gram liggen. Het is dus ook weer niet zo dat je miljardair hoeft te zijn voor een kop Kopi Loewak, maar goedkoop is het beslist niet. Wellicht kom je het hier of daar ook tegen in een gespecialiseerde koffiebar of het betere restaurant. Vragen kan nooit kwaad!

Hoe zet je Kopi Loewak?

Je kunt Kopi Loewak na aanschaf ‘t best zo snel mogelijk gebruiken. Het is een koffie die eigenlijk geen speciale technieken vereist. Het is prima drinkbaar als filterkoffie, espresso of gebruik je percolator. Drinken doe je bij voorkeur zonder melk of suiker, alleen dan komt de pure en bijzondere zoet-kruidige smaak het best tot z’n recht. Verkoopt jouw koffiespeciaalzaak de Cevetkat-koffie in principe als bonen en heb je geen koffiemaler of koffiemalende koffiezetmachine in huis? Veelal kunnen dat soort winkels de koffie ter plekke voor je malen. Waarbij het dan nóg belangrijker is om de koffie zo snel mogelijk om te zetten in een geurig kopje. En dan misschien niet te veel nadenken over het productieproces, raden we je aan.

 

  • Like 1

0 reacties


Aanbevolen reacties

Er zijn geen reacties om weer te geven.

Gast
Voeg een reactie toe...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...