Ga naar inhoud

Kieskeurig.nl

4678 weergaven

Iedereen komt in zijn leven op het punt om voor het eerst gebruik te maken van een wasmachine. Dit is ook het moment dat je je afvraagt welk bakje is bedoeld voor het wasmiddel en waar de andere bakjes dan voor zijn.

De wasmiddellade

De wasmiddellade is meestal opgedeeld in 3 bakjes voor het wasmiddel. Deze bakjes zijn meestal aangegeven met een ‘I’, ‘II’ en een ‘*’ (bloemetje/sterretje).

DSC08521.thumb.JPG.8aca2445472b728e29fd1c64f0859cae.JPG

Bakje I

In bakje I doe je wasmiddel voor de voorwas. Je maakt gebruik van een voorwas als het wasgoed erg vies is. Tijdens dit wasprogramma wordt het wasgoed eerst ingeweekt. Daarmee wordt het grootste deel van het vuil opgelost.

LET OP: niet in alle vooraf ingestelde wasprogramma’s zit een voorwas.

Het wasmiddel dat je gebruikt in bakje I is speciaal voorwasmiddel (bijvoorbeeld Biotex) of vlekkenverwijderaar. Dit staat aangeduid op de verpakking van het wasmiddel.

Bakje II

In bakje II doe je wasmiddel voor de hoofdwas. Dit is ook het grootste bakje. Dit bakje vul je bij iedere wasbeurt, omdat vrijwel elk wasprogramma hier gebruik van maakt.

Bakje voor de wasverzachter

In het kleinste bakje doe je wasverzachter. Dit bakje is, net als bakje I, een bakje wat je niet altijd hoeft te benutten.

Het voordeel van wasverzachter is dat je was lekkerder ruikt als het uit de wasmachine komt. Daarnaast zorgt het er ook voor dat het wasgoed zachter en soepeler aanvoelt. Hierdoor is de kans op gekreukt wasgoed ook kleiner.

Een nadeel van wasverzachter is dat het niet op alle stoffen een positief effect heeft. Spijkerbroeken, badkleding en bh’s kunnen door het gebruik van wasverzachter bijvoorbeeld gaan lubberen. Sowieso kunnen kledingstukken waar elastiek in zit, of elastaan bevatten, hun rekbaarheid verliezen door het gebruik van wasverzachter.

Tot slot kun je ook beter geen wasverzachter gebruiken bij het wassen van handdoeken. In eerste instantie lijken de handdoeken er zachter van te worden, maar na verloop van tijd merk je dat de handdoeken minder goed water kunnen opnemen en hun kwaliteit snel verliezen.

Een goed alternatief voor wasverzachter is een scheutje witte natuurazijn (nog goedkoper ook!). Azijn verwijderd zeepresten en kalk uit het wasgoed en draagt op deze wijze bij aan zacht wasgoed. Een bijkomend voordeel is dat het ook de kalkaanslag in de wasmachine vermindert, waardoor o.a. de levensduur van de wasmachine wordt verlengd.

Verschillende type wasmiddelen

Tegenwoordig zijn er veel verschillende wasmiddelen. Waspoeder, vloeibaar wasmiddel, gel en capsules/ pods. Van deze vier types zijn ook weer verschillende varianten voor de witte was, gekleurde was, zwarte was, fijne was etc.

Waspoeder, vloeibaar wasmiddel en gel kunnen in bakje II, het bakje voor de hoofdwas. Het mag eventueel ook in een wasbol direct bovenop het wasgoed in de wastrommel. Capsules/ Pods gooi je onderin achterin de wasmachine voordat je het wasgoed in de wasmachine doet.

De hoeveelheid wasmiddel die je nodig hebt verschilt per product en is middels een tabel (afhankelijk van hoe vuil het wasgoed is en hoeveel wasgoed je wast) aangegeven op het etiket van het wasmiddel.

0 reacties


Aanbevolen reacties

Er zijn geen reacties om weer te geven.

Gast
Voeg een reactie toe...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...