Ga naar inhoud

Arabica-bonen: waar komen ze vandaan?


Kieskeurig.nl

2679 weergaven

Heb je het over koffie, dan heb je het eigenlijk altijd over koffiebonen van de Coffea Arabica-plant. Arabica-koffie is namelijk verreweg de meest gedronken koffiesoort ter wereld. We vertellen je graag meer over deze Arabica-koffiebonen. Wat is Arabica-koffie en waar komen de bonen vandaan?

Arabica: de meest gedronken koffie

Er bestaan tientallen soorten koffie. Die vind je echter niet allemaal terug in de winkel. Er zijn namelijk maar een paar soorten geschikt voor consumptie. Van deze koffieplanten zijn Arabica en Robusta de bekendste. Arabica-koffie is de meest gedronken koffiesoort ter wereld: de koffiemarkt bestaat zelfs voor zo’n 70 procent uit Arabica.

Waar komen Arabica-bonen vandaan?

De naam Arabica is afgeleid van de koffieplant Coffea Arabica. Deze plant kent verschillende variëteiten, zodat niet alle Arabica-koffiebonen dezelfde smaak hebben. Daarover straks meer, eerst gaan we in op de herkomst van deze bonensoort.

Coffea Arabica wordt tegenwoordig geteeld in een bergachtig gebied rondom de evenaar, vooral in Midden- en Zuid-Amerika. Arabica-planten groeien namelijk het beste op een hoogte van minimaal 600 meter; het liefst rond de 1500 meter hoog en zelfs nog hoger. De koffieplant houdt ook wel van een beetje warmte en vruchtbare grond.

In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, worden Arabica-bonen dus vooral in Midden- en Zuid-Amerika geteeld en niet in Arabië. Waar komt de naam dan vandaan? Dat zit zo: van oorsprong komt de Coffea Arabica-plant uit Ethiopië. Van daaruit werd de soort eerst naar de Arabische wereld vervoerd. Botanicus Carl Linnaeus gaf de plant in 1753 zijn naam. Hij koos voor Coffea Arabica omdat hij dacht dat de plant in Arabië groeide.

629467417_koffiegemalen.thumb.jpg.1ed08439cf32d69e73575ccc8ffde4ed.jpg

Waar komt mijn koffie vandaan?

Benieuwd waar jouw koffie vandaan komt? Je kunt de herkomst vaak terugvinden op de verpakking. Wanneer je niets kunt vinden, is dat niet per se een slecht teken. Jouw koffie is dan hoogstwaarschijnlijk een koffiemelange. Dit betekent dat er verschillende koffiebonen gemengd zijn om de perfecte smaak te bereiken, of bijvoorbeeld omdat een oogst mislukt is.

De smaak van Arabica-koffiebonen

Arabica-koffiebonen kun je herkennen aan hun zachte en aromatische smaak. De koffie smaakt vaak wat fruitig of bloemig. De ene koffieboon, is de andere echter niet: er zijn namelijk ruim 20 varianten van de Arabica-boon bekend, die allemaal verschillen qua smaak. Ook het land van herkomst is van invloed op de smaak, net als de hoogte waarop de koffieboon wordt geteeld. Dat laatste leggen we graag uit:

Door cafeïne aan te maken, beschermt een koffieplant zichzelf tegen parasieten en ziekten. Omdat de Arabica-planten op grote hoogte groeien, worden deze planten minder blootgesteld aan deze problemen en maken ze dus minder cafeïne aan. Ter vergelijking: Robusta-planten (Coffea Canephora) groeien in lager gelegen gebieden, hebben zodoende een stevigere weerstand en bevatten daarom veel meer cafeïne dan Arabica-koffiebonen.

374295570_kopjekoffie.thumb.jpg.924848cc2d930485ab9cbe86fe272765.jpg

Welke boon kies je voor je koffie?

Zoals gezegd, hebben Arabica-bonen een zachte, ietwat zoetachtige smaak. Wanneer je meer van krachtige, intense koffie houdt, kun je beter kiezen voor een koffiemelange met Arabica én Robusta. Hoe meer Robusta er toegevoegd wordt, hoe sterker en bitterder je koffie zal smaken. Je vindt Robusta-bonen vooral in espresso's.

0 reacties


Aanbevolen reacties

Er zijn geen reacties om weer te geven.

Gast
Voeg een reactie toe...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...