Ga naar inhoud
  • ingang
    1
  • reacties
    2
  • views
    1508

Hey Google, wat heb ik aan je?


Kieskeurig.nl

737 weergaven

Steeds meer apparaten zijn uitgerust met spraakaansturing en slimme assistenten, zoals Siri of de Google Assistent. De assistenten staan klaar op je smartphone, speaker, smart-tv en sinds kort zelfs je slimme thermostaat. Met name de Google Assistent heeft veel in zijn mars. Geen reden dus om verlegen te zijn, je kunt de Google Assistent vragen en commanderen wat je wil. Maar wat kun je vragen?

Spraakassistenten zijn al langere tijd beschikbaar en fabrikanten zetten enorm in om ze op ieder apparaat op ieder moment paraat te hebben. Je Androidsmartphone reageert al op ‘Hey Google’, maar er zijn veel meer apparaten die op je spraakcommdando’s reageren. Google biedt zelf de Nest Hub en Google Home slimme speakers. Maar ook smart-tv’s met Google TV, de nieuwe Chromecast met Google TV (waarbij de microfoon voor de spraakassistent in de afstandsbediening zit). Ook andere apparaten, zoals de slimme speakers van Sonos, de nieuwste generatie Nest-thermostaten en Chromebooks hebben het luisterende oor van de Google Assistent ingebouwd.

Hey Google! Euhh...

Afhankelijk van het apparaat en de locatie van het apparaat zijn er veel relevante spraakcommando’s die je kunt gebruiken voor de Google Assistent. Heb je bijvoorbeeld een Google Nest Hub in de slaapkamer, dan zul je waarschijnlijk niet zo snel om recepten voor gerechten vragen. Heb je die in de keuken geplaatst, gebruik dan eens het spraakcommando “Hey Google, ik ben op zoek naar een recept voor boter, kaas en eieren!”. Je kunt de ingrediënten gebruiken die je op dat moment paraat hebt in de keuken, om zo toch een verrassend gerecht te bereiden.

Staat het apparaat wél in de slaapkamer, gebruik dan eens het spraakcommando “Hey Google, goedemorgen!”, wanneer de wekker net afgegaan is. Je krijgt alle informatie gepresenteerd om je dag goed mee te beginnen, zoals het weerbericht en het ochtendnieuws.

Google Assistent op je smartphone

Je smartphone biedt natuurlijk overal de Google Assistent-hulp. Bijvoorbeeld op vakantie. Met het spraakcommando “Hey Google, start de tolkmodus”. Vervolgens helpt de Google Assistent je met het vertalen van ingesproken teksten, van en naar een taal naar keuze.

Vergeet ook niet het gemak van direct antwoord op een vraag die te binnen schiet. “Hey Google, wanneer begint de zomer?”, “Hey Google, wat is 957 gedeeld door zeven?”, “Hey Google, hoe knoop ik een das?” of “Hey Google, wat zegt een vos?”.

Voor de hand

Ongeacht het apparaat en je locatie zijn de meeste vragen en spraakopdrachten voor de hand liggend. “Hey Google, doe het licht aan in de woonkamer” is handig voor je slimme lampen. Op dezelfde manier kun je ook je slimme thermostaat vertellen dat hij de boel op mag stoken. Voor je smarthome valt steeds meer te bedienen, en met een simpel “Hey Google, speel U2 in de woonkamer” ontdoe je je slimme huis van bezoek dat net even te lang blijft hangen.

Heb je een smart-tv met de Google Assistent of een Chromecast in je huidige televisie, dan is deze ook meteen met spraak bedienbaar. “Hey Google, speel Peaky Blinders af op Netflix op de tv in de woonkamer”.

Bijzondere spraakcommando’s

Mogelijk was je al bekend met bovengenoemde spraakcommando’s van de Google Assistent. Kende je deze ook al? “Hey Google, vertel een verhaal”, ... vertel een grap, zet een timer voor vijf minuten, navigeer me naar huis, kun je voor me beatboxen, zet het alarm voor morgenochtend 6 uur.

De assistent kan ook een koppeling maken met andere diensten, zoals de supermarkt of de NOS. Deze start je door te zeggen “Hey Google, praat met ...”.  Deze functie heet ‘actions’ en geeft andere diensten ook de mogelijkheid te koppelen met de spraakassistent, zodat deze nog veelzijdiger wordt. Want veelzijdigheid, dat is waar Google flink op inzet, zodat de spraakassistent iedereen kan helpen.

Waar gebruik jij spraakassistentie voor?

2 reacties


Aanbevolen reacties

Momenteel gebruik ik de spraakassistent Siri van Apple voor ontzettend veel. Bijvoorbeeld:

  • Timers tijdens het koken
  • Het weer opvragen
  • Reistijden opvragen
  • Rekensommen uitrekenen
  • Kop of Munt vragen (Handig om discussies te beindigen)

Langzaam maar zeker zijn er steeds meer handige toepassingen. En met de assistent om je pols is dit ten alle tijden toe te passen.

  • Like 1
Link naar reactie

Haha 'kop of munt'. Die heb ik nog niet eerder gehoord. Ik gebruik Google voor:

  • timers
  • tv aan/uit zetten
  • lichten aan/uit zetten
Link naar reactie
Gast
Voeg een reactie toe...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...