Ga naar inhoud

Wat is het verschil tussen een merkcartridge en een klooncartridge?


Kieskeurig.nl

910 weergaven

Altijd wanneer je iets wilt printen, is de inkt natuurlijk alweer op. Tijd om nieuwe cartridges te kopen. Maar waar kies je voor? Voor een officiële merkcartridge van de fabrikant? Of volstaat een zogenoemde klooncartridge ook?

Fabrikanten maken winst op merkcartridges

De fabrikant van je printer wil het liefst dat je ook je cartridges bij dat merk koopt. Printerfabrikanten maken namelijk meer winst op de verkoop van inkt dan op de printers zelf. Dat wordt ook wel het scheermesjesmodel genoemd. Bij dit verkoopmodel worden van elkaar afhankelijke goederen (de printer en de bijbehorende inkt) tegen sterk verschillende prijzen verkocht. Het eerste deel is relatief goedkoop (de printer), terwijl de vervolgaankopen (de inkt) juist relatief duur zijn.

De winst die de printerfabrikant maakt, zal dus voor een groot gedeelte afhankelijk zijn van de verkoop van inkt. Dat geldt zeker voor kleurcartridges, die vaak veel duurder zijn dan zwarte inkt.

desk-writing-hand-man-working-table-1382746-pxhere_com.thumb.jpg.044222bca25153692795e82101fcaec6.jpg

Wat zijn klooncartridges?

Originele cartridges van de printerfabrikant zijn vaak behoorlijk duur. Ze zijn in ieder geval een stuk duurder dan cartridges van andere (huis)merken. We noemen deze cartridges van andere (huis)merken ook wel klooncartridges. Door te kiezen voor een klooncartridge kun je vaak flink wat geld besparen. Het is daarom geen wonder dat steeds meer mensen kiezen voor klooncartridges en andere alternatieven, zoals het bijvullen van de inkt.

Wat is beter: merkcartridge versus klooncartridge?

In de praktijk blijkt dat merkcartridges over het algemeen iets betere resultaten geven. Dat betekent echter niet dat afdrukken van klooncartridges er niet óók prima uitzien. Wat kwaliteit betreft, zijn er in de meeste gevallen amper verschillen te zien tussen afdrukken van klooncartridges en afdrukken originele cartridges van de printerfabrikant. Dat geldt in het bijzonder wanneer je toch alleen maar in zwart-wit print. 

Wat is de kwaliteit van klooncartridges?

Uit verschillende onderzoeken blijkt dus dat de printkwaliteit van klooncartridges ook prima is. Wel zijn er grote verschillen tussen verschillende (huis)merken. Het is daarom verstandig je goed in te lezen voordat je een klooncartridge koopt of bestelt. Je wilt immers niet dat goedkoop uiteindelijk toch nog duurkoop wordt!

smartphone-technology-gadget-yellow-mobile-phone-brand-1047842-pxhere_com.thumb.jpg.fe6ea237088967ab3a4faeeaae82e5f4.jpg

Horrorverhalen over het gebruik van klooncartridges

De fabrikant van je printer wil het gebruik van klooncartridges zoveel mogelijk ontmoedigen. Ze willen immers zoveel mogelijk winst maken op de verkoop van hun eigen inkt. Sommige fabrikanten maken het gebruik van klooncartridges daarom zo lastig mogelijk. In sommige gevallen zal je printer een klooncartridge niet accepteren of herkennen en een foutmelding geven. Ook hoor je soms horrorverhalen over vastzittende cartridges en lekkende inkt, maar dat lijken grote uitzonderingen te zijn.

Lees reviews over de inkt en de winkel

Over het algemeen zal het gebruik van klooncartridges in je printer geen groot risico vormen. Een slechte cartridge is een slechte cartridge, ongeacht het merk. Daarom raden we je graag nogmaals aan om je eerst goed te verdiepen in de cartridge die je wilt kopen. Lees reviews en bestel altijd bij een betrouwbare winkel.

0 reacties


Aanbevolen reacties

Er zijn geen reacties om weer te geven.

Gast
Voeg een reactie toe...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...